Трима синове на лидера на "Хамас" Исмаил Хания са били убити при израелски въздушен удар в ивицата Газа. Това обяви политическият лидер на групировката в изгнание от базата си в столицата на Катар - Доха.

Хания каза пред "Ал Джазира" в сряда, че децата му Хазем, Амир и Мохамед и няколко от децата им са били на гости при роднини за Байрам в бежанския лагер Шати в северната част на Газа, когато колата им е била цел на израелски въздушен удар. Шестдесет негови роднини са били убити в шестмесечната война, твърди той, включително 14, които са загинали след израелски въздушен удар върху семейния дом в град Газа през октомври. Според Хания при вчерашната атака са загинали и двама негови внуци.

Израелската армия потвърди, че нападението й е било насочено срещу синовете на Хания, които описа като "трима агенти на "Хамас", които са били "на път да извършват терористични дейности". Израел не разполага с данни за смъртта на внуци на лидера.

Часове преди атаката американският президент Джо Байдън определи действията на министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху в Газа като "грешка".

"Не съм съгласен с неговия подход", изтъкна държавният глава. "Това, което настоявам, е израелците просто да призоват за прекратяване на огъня, да позволят през следващите шест, осем седмици пълен достъп до цялата храна и лекарства, влизащи в страната".

Коментарът на президента отбелязва промяна в позицията на Вашингтон по конфликта - в миналото САЩ подчертаваха, че от "Хамас" зависи да се съгласи на спиране на военните действия и сделка за освобождаване на заложници.