Повече от месец, след като членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Калин Калпакчиев официално внесе в кадровия орган предложение за започване на дисциплинарно преследване срещу председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева и заместничката ѝ и ръководител на Гражданската колегия Богдана Желявска, нито един от колегите му не се е подписал под него, съобщава "Съдебни репортажи".

Предложението на Калпакчиев се базира на резултатите от няколкото назначени от съвета проверки в СГС, които установиха нарушения на случайното разпределение на делата "КТБ" и "Белведере", липсата на всякаква организация в управлението на съда и информационните мрежи. В началото на януари тези факти бяха потвърдени и от съдии от СГС и Софийския районен съд, които бяха изслушани пред ВСС.

Съдиите, които официално поискаха оставката на ръководството на съда, изнесоха и нови притеснителни данни за управлението на най-големия окръжен съд в страната, опровергаха обясненията на Янева и Желявска за съмнителното разпределение на делата за несъстоятелност на "КТБ" и "Белведере" и разказаха за недопустимото отношение на Янева и част от екипа и към редовите съдии. Те откроиха и проблеми с неравномерната натовареност на съдиите, непрозрачното командироване на магистрати в СГС, концентрацията на обществено значими дела при едни и същи съдии и липса на всякаква чуваемост към въпросите, поставяни за решаване от съдиите в съда.

След избухването на скандалите "КТБ" и "Белведере" ВСС се забърза и скоростно образува дисциплинарни дела срещу съдия Румяна Ченалова, макар публикациите в медиите за съмнения по нейни дела да датират от години. Не така решително обаче съветът потърси отговорността на ръководството на СГС, в чиито задължение попада администрирането на случайното разпределение на делата. Правният сайт е изпратил и въпроси до кадровия орган дали някой от членовете на ВСС е подписал предложението за започване на дисциплинарни дела срещу Янева и Желявска, но не е получил отговори.

Близо месец след депозиране на предложението от Калпакчиев съдия Владимира Янева отново попадна във фокуса на вниманието, като стана ясно, че тя е подписвала разрешенията за използване на СРС-та по разработката "Червей". От изнесената информация до този момент става ясно, че разрешенията за използване на секретни способи за разследване надвишават многократно законовия срок. Заради тези данни правосъдният министър декларира, че има готовност да внесе предложения за дисциплинарно преследване срещу Янева.