Израел се е съгласил по време на водените в Египет преговори за примирие в Газа да направи отстъпки по въпроса за завръщането на палестинци в северната част на анклава, но не смята, че ислямистката групировка „Хамас“ ще се съгласи на подобно споразумение, съобщиха днес израелски правителствени източници, цитирани от Ройтерс и БТА.

Според служителите, които имат информация за хода на преговорите, американското предложение за примирие предвижда Израел да позволи завръщането на 150 хил. палестинци в северната част на Газа без проверки. В замяна „Хамас“ ще трябва да даде списък на жените, възрастните хора и болните израелци, които са заложници и са все още живи.

Канцеларията на премиера на Израел Бенямин Нетаняху отказа коментар. Вчера „Хамас“ заяви, че последното предложение, предадено му от египетските и катарските посредници, не се покрива с неговите искания, но ще го прегледа допълнително, преди да отговори.

Според източниците, споменати по-горе, Израел смята, че „Хамас“ все още не иска да сключва споразумение.

В седмия месец от войната „Хамас“ иска край на израелското военно настъпление, изтегляне на израелските сили от Газа и разрешение на разселените палестинци да се завърнат у дома. Непосредствената цел на Израел е да осигури освобождаването на заложниците, заловени от „Хамас“ при трансграничната атака на 7 октомври.

Днес здравното министерство на палестинския анклав съобщи, че от началото на военното настъпление на Израел в Газа са загинали най-малко 33 482 палестинци и са ранени 76 049. В съобщението на министерството се допълва, че за последното денонощие убитите палестинци са 122, а ранените – 56.