Подходът на израелския премиер  Бенямин Нетаняху към войната в Газа е "грешка", заяви президентът на САЩ Джо Байдън в интервю, публикувано вчера, отправяйки нови критики към израелските действия в конфликта, предаде Ройтерс, на която се позовава БТА.

"Смятам, че това, което той прави, е грешка. Не съм съгласен с неговия подход", заяви Байдън в коментар за "Юнивижън", американска телевизия, излъчваща на испански език.

Байдън и преди е наричал израелските бомбардировки в Газа "безразборни", а военните действия  на Израел- "прекомерни".

Миналата седмица Белият дом заяви, че в разговор с нетаняху президентът е заплашил да постави под условие подкрепата на САЩ за Израел, ако той не предприеме конкретни стъпки за защита на хуманитарните работници и цивилни граждани. Този разговор последва израелския въздушен удар, при който бяха убити седем служители на групата за помощ "Световна централна кухня"(World Central Kitchen).

"Израелците просто да призоват за прекратяване на огъня, да позволят през следващите шест, осем седмици пълен достъп до всички храни и лекарства, които влизат в страната", каза Байдън в интервюто във вторник.