ПЕТЪР ТОМОВ

Наш кореспондент

ТАМПА, ФЛОРИДА – Насроченият преди месеци международен форум срещу тероризма в Близкия изток започна във Вашингтон с дипломатичното име „Среща срещу насилствения екстремизъм“.  В конференцията участват лидери на мюсюлмански организации от САЩ, а така също високопоставени чуждестранни представители от цял свят. Една фраза няма да се чува много често: "ислямски екстремизъм„ коментира „Блумбърг“.

Президентът и екипът му се опитват да избегват характеризирането като религиозната идеологията, която движи т.нар. „Ислямска държава“. Обама многократно е наричал тероризма „насилствен екстремизъм". Семантичното лавиране е предназначено да се избегне представянето на терористичните нападения като израз на религията, проповядвана от мюсюлманите, допълва „Блумбърг“. Това е опит на US лидера да привлече на своя страна ислямските лидери в САЩ като по този начин изолира екстремистите.

„За нас терминологията е много важна“, заяви по телевизията Рихам Осман, говорител на Мюсюлманския съвет за връзки с обществеността. „Използвайки думи като „радикален ислям“ се наврежда на каузата“, посочи той.

Повечето агенции и телевизии в САЩ обаче припомнят, че терористичните нападения в Париж, Сидни и Копенхаген, бяха извършени от вярващи в Алах, които са вдъхновени от бруталната тактика на „Ислямска държава“. Европа е под тревога от настъплението на джихадистите, които контролират обширни територии в Ирак и Сирия. Като особена заплаха на Стария континент виждат вероятността от нападения на „самотни вълци“ - терористи, които са доктринирани от екстремистката идеология на „Ислямска държава“.

„Групи като „Ал Кайда“ и ИД експлоатират гнева, който се е натрупал у хората, страдащи от несправедливост и корупция и не им остава друг шанс да подобрят своя живот“, писа Обама в статия публикувана във в. „Лос Анджелис таймс“. Той обвинява джихадистите, че „размножават лъжата, че САЩ водят война срещу исляма“.

Обама говори два пъти вчера, един път се обърна към активистите от мюсюлманските общности, а отделно държа реч пред чуждестранните лидери от над 60 държави, които се намират във Вашингтон за конференцията. Той повтори своята теза: „Ал Кайда“ и ИД отчаяно се стремят към легетимност. Не трябва да приемем опитът им да говорят от името на мюсюлманите, защото това е лъжа. Не бива също да им осигурим религиозното покритие,  което тези терористи търсят. Те не са религиозни лидери, те са терористи. Ние не сме във война с исляма. Ние сме във война с хората, които изкривиха исляма“.

България е представена от вицепремиера Меглена Кунева.  Нa страницата си във „Фейсбук“ г-жа Кунева писа: „ Днес ще говорим за чуждестранните бойци - онези младежи от западните страни, които заминават за Сирия и Ирак, за да се влеят в терористични мрежи там. България, заради географското си положение е транзитна държава за тях и е много важно да участваме в международните усилия срещу този феномен. Преди срещата разговарях и с координатора на ЕС по въпросите на контратероризма Жил де Киркхоф.“

Сред участниците също е кметът на Амстердам Ахмед Абу Талеб. Представители на администрацията заявиха, че конференцията има за цел да ангажира лидерите на етническите общности, частния бизнес и фондациите за ограничаване на екстремизма във всиките му форми. Учудващо е присъствието на срещата на един от лидерите на мюсюлманите, определяния като крайно протиречива фигура Салам ал Мараяти, коментира изданието „Уошингтън фри бийкън“. Непосредствено след терористичните нападения срещу Ню Йорк и Вашингтон от 11 септември 2001 г., Ал Мараяти, заяви, че „Израел трябва да бъде добавен към списъка на заподозрените, защото имал изгода от подобни инциденти“. Салам Ал Мараяти, който е основател на  Мюсюлманския съвет за връзки с обществеността пусна в „Туитър“ снимка в Белия дом с вицепрезидента Джо Байдън, придружена с текста: „Присъединихме се към ВП Джо Байдън за дискусия в Белия дом по време на „Среща срещу насилствения екстремизъм“.

Докато във Вашингтон се обсъждаше стратегията срещу „Ислямска държава“ светът изтръпна от новината за ново зверско престъпление, извършено от джихадистите. Главорези на групировката са изгорили живи 45 души, които са били заловени в иракската провинция Анбар, съобщи телевизията „Фокс“. Едновременно с това посланикът на Ирак в ООН Ахмед Ибрахим ал Хаким обяви, че „Ислямска държава“ върти търговия с органите на екзекутираните жертви. Установено било, че у много от обезглавените трупове липсват бъбреци и други органи, заяви Ал Хаким.

Само през януари т.г в Ирак от ръцете на джихадистите и при сражения са загинали 790 души, заяви Николай Младенов, специален пратеник на ООН за Близкия изток. „Особена загриженост представляват акциите на отмъщение срещи лидери на сунитите в районите, които се контролират от „Ислямска държава“, посочи Младенов, цитиран от „Фокс.

В новинарска емисия телевизията съобщи, че съществува подозрение, че един от екзекуторите на 21-та либийски християни копти в Либия, може би идва от САЩ. Това е становището на експерти на телевизията, които прослушали звуковия запис на видеоклипа за варварската акция на ислямистите.  Маскираният палач говорел английски с отчестлив американски акцент.