Страните членки (Съветът) на ЕС и Европейският парламент постигнаха съгласие за удължаването на срока на автономните търговски мерки (АТМ) по отношение на Украйна.

По-късно зелена светлина даде и КОРЕПЕР – Комитетът на постоянните представители. от белгийското председателство на ЕС съобщиха, че това е станало почти без дискусии, ако не се броят добре известните позиции на най-засегнатите страни - България, Румъния, Унгария, Словакия и Полша.

Споразумението предвижда отмяна на вносните мита и квоти за украинския износ за още една година – до 5 юни 2025 г. Подновяването потвърждава отново политическата и икономическата подкрепа на ЕС за Украйна на фона на руската агресия.

Същевременно със задна дата се удължава референтният период за вноса на определени селскостопански продукти от тази страна. Споразумението задължава Европейската комисия да задейства „внезапна спирачка“ и да върне митата върху чувствителните продукти от Украйна, ако вносът им надвиши обемите от втората половина на 2021 г. и от целите 2022 и 2023 г.

Новото е, че вече е включен периодът юли-декември 2021 г.

Освен това към сега включените в АТМ три чувствителна продукти – птиче месо, яйца и захар, са добавени още четири. Това са овес, царевица, едрозърнест булгур и мед.

Срокът за задействане на предпазната мярка е съкратен от 21 на 14 дни.

Европейската комисия ще се ангажира със засилен мониторинг на вноса на зърно, по-специално на пшеница.

Текстът ще бъде изпратен на Комисията по международна търговия в Европейския парламент. Тя трябва да го гласува днес.

Очаква се позицията на Парламента на първо четене да бъде приета на пленарната сесия на 22-25 април. Тогава регламентът ще бъде приет от Съвета. После той ще бъде подписан от представителите на Съвета и Парламента и ще бъде публикуван в Официалния вестник на ЕС, преди да влезе в сила на 6 юни 2024 г.