Опитвате се да развивате бизес, но достъпът до кредитиране в страната ви е труден. Откъде пари?

Или друг пример – правителство има инвестиционен проект, но банките не смеят да го кредитират дългосрочно, въпреки че депозитите в тях растат.

Как „спящите пари“ на Европа да заработят за икономическото ѝ възстановяване? Европейската комисия започна днес публична консултация по този въпрос.

Формулиран по друг начин той звучи: Може ли Европа да има пазар на капитали сравним по интегрираност с пазарите ѝ на стоки и услуги? И как той може да помогне за икономически растеж и заетост?

Съюзът на капиталовите пазари е дългосрочен приоритет, който Комисията иска да съчетае със средносрочния – създаване на Европейски фонд за стратегически инвестиции от 21 милиарда евро, който да привлече 15 пъти повече частен капитал, осигурявайки гаранции за него .

Според нея в момента малките и средните предприятия страдат от ограничен достъп до финансиране, съюзът като цяло се нуждае от средства за изграждане на нова инфраструктура, трансграничното кредитиране за инвестиции е недостатъчно, фондовите пазари, особено в новите страни-членки са неразвити, населението преобладаващо държи парите си в спестовни влогове, икономиката е преобладаващо зависима от банкови заеми, а банките – изключително предпазливи заради едва отминалата дългова криза.

Пред съюза на капиталовите пазари в Европа има различни пречки – исторически, правни, технически. Пазарната капитализация в ЕС (пазарната стойност на емитирания дялов и акционерен капитал) в ЕС представлява 64,5% от БВП, докато в САЩ тя е 138% от БВП, а в Китай – 74% от БВП.

Съюзът на капиталовите пазари трябва да премахне пречките пред трансграничните инвестиции в ЕС и пред достъпа на предприятията до финансиране. Той трябва също да улесни контактите между нуждаещите се от финансиране и инвеститорите, както и да направи възможно най-ефективна системата за насочване на тези средства — инвестиционната верига.

Обществената консултация трябва да приключи през юни, когато се очаква Комисията да приеме план за действие с пътна карта и график за полагане на основите на съюз на капиталовите пазари до 2019 г.

Експерт от Комисията определи създаването  на завършен единен капиталов пазар в този срок като „твърде амбициозна цел“. Причината е в различаващите се национални законодателства в данъчното облагане, несъстоятелността и ценните книжа. Това са области с висока степен на национална компетентност и по-ниска степен на интеграция.

Европа обаче може да има по-развити, по-ефективно действащи и взаимодействащи си капиталови пазари, смята Комисията. Тя обещава да предлага ново европейско законодателство в тази област пестеливо,  само където то е неизбежно.

„Посоката, в която трябва да поемем, е ясна: изграждане на единен пазар на капитали „отдолу нагоре“, откриване на пречките и премахването им една по една. Целта на съюза на капиталовите пазари е да мобилизира ликвидност, която е изобилна, но понастоящем е капсулирана, и да я насочи в подкрепа на европейските предприятия, и по-специално на малките и средните предприятия“, заяви европейският комисар Джонатан Хил, отговарящ за финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари.

„Не виждам съюза в областта на капиталовите пазари като заплаха за банките“, добави той. „Не виждам капиталовият пазар да замени банките. Той ще ги допълни“.

„Ще има много търсене на алтернативни източници на финансиране – в новите членки на съюза, които имат недоразвити капиталови пазари“, каза Хил.

Част от консултацията ще включва преразглеждане на европейската директива за проспектите и инициатива за „висококачествена секюритизация“, посочи комисарят.

Проспектите са правни документи, които съдържат сведения за предприятията и помагат на помагат на потенциалните инвеститори дали да вложат парите си в тях. Те могат да включват стотици страници, изготвянето им е скъпо и административно тежко. Комисията иска да опрости информацията, съдържаща се в проспектите и да преразгледа случаите, в които те са задължителни както и да оптимизира процеса на одобряването им.

Секюритизацията е създаване финансов инструмент чрез обединяване на активи, като по този начин по-голям брой инвеститори могат да купуват дялове в тях. Така се увеличава ликвидността и се освобождава капитал за икономическия растеж. Инициативата за „висококачествена секюритизация“ трябва да гарантира високи стандарти на процеса, правна сигурност и съпоставимост между секюритизиращите инструменти чрез по-висока степен на стандартизация на продуктите.