Главният секретар на МВР Живко Коцев, който вчера подаде оставка, днес я оттегля. Това каза самият той на брифинг в министерския съвет, на който присъстваше и премиерът в оставка Николай Денков.

Денков каза, че президентът Румен Радев е информиран. Премиерът няма да придвижи процедурата по уволнението на Коцев, с което президентът е съгласен.

Вчера получих доклад от Калин Стоянов, в който се предлагаше да бъде освободен Живко Коцев като главен секретар на МВР, заяви Денков. 

"Пишеше, че става по желание на Живко Коцев", допълни Денков.

Той каза, че е поискал лична среща с Коцев, провели са дълъг и откровен разговор.

"Живко Коцев е подал тази молба за напускане под натиск от страна на министъра на МВР и от страна на много високопоставени лица в прокуратурата", заяви премиерът в оставка.

Самият Коцев каза:

"Срещу мен се развива изключително грозна кампания. Срещу мен седи сериозна армия, която желае да ме дискредитира като личност, като професионалист - мен и моите близки"

Той очаква атаките срещу него да се засилят

"Очаквам всичко. Освен това днес забелязах, че моята оставка за напускане на системата на министерството бе използвана като аргумент за оставането на Калин Стоянов на поста министър на вътрешните работи. Това обстоятелство ме задължава, мой морален и професионален дълг е да се върна и да работя, да си изпълнявам служебните задължения", обясни Коцев.

Той отказа да назове кой от прокуратурата го е подлагал на натиск и обясни, че на 3 април е бил призован като свидетел по наказателно производство. Явил се в Антикорупционната комисия и прокуратуата, след което офисът му и домът му били претърсени.

"Всичко, което каже, може да бъде използвано срещу него", изтъкна Денков.

На въпрос как ще работи с Калин Стоянов, който е номиниран и за служебен министър, Коцев каза, че в случая става въпрос за чисто служебни отношения.

"Длъжни сме да работим в екип", каза Коцев.

Денков се въздържа от коментар по състава на служебния кабинет, предложен от Димитър Главчев. Той каза, че ще коментира, когато освободи премиерския пост. Той повтори, че Калин Стоянов е бил предложен от Бойко Борисов. А Валентин Мундров, който е предложен за министър на електронното управление, досега е бил един от много зам,-министри, предложени от ГЕРБ.

На въпрос дали има заплахи за живота му Коцев заяви:

"Очаквам всичко от всеки".