Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БЕРЛИН - Русия наложи на Украйна мръсна война, която Киев не може да спечели. Време е Киев да приеме загубата на Донецк, за да спаси останалата част от страната.

Това пише кореспондентът на “Шпигел” в Москва Банямин Бидер в свой анализ под заглавие: “Киев трябва да клекне, за да победи”.

Той съзира в най-новите изказвания на украинския президент Петро Порошенко загуба на чувство за реалност. Той внушавал, че действията на украинските сили в Дебалцево (коментарът е писан преди днес да започне изтеглянето на армията от града б.р.), важен жп възел между Донецк и Луганск, били под пълен контрол.

“Реалността на фронта е съвсем друга. Описа я украински офицер пред репортер от новинарската агенция UNIAN - не могат да се извозят дори мъртвите и ранените, мунициите свършват. Няма никакви хранителни запаси. Моралът пада заради поведението на армейското командване. Не пристига подкрепление, няма наблюдатели на ОССЕ. Ние сме напълно изтощени”, цитиран е украинският воин.

Според Бидер Дебалцево, едно малко градче, ще влезе в списъка на най-тежките поражения за Украйна с обкръжени от сепаратистите близо 8000 украински войници – голяма част от сражаващите се в Донбас украински подразделения.

Крайно време е президентът Порошенко най-сетне да погледне истината в очите. Контролираните от сепаратистите територии в Източна Украйна в средносрочен план са загубени от Киев. Украйна не може да спечели тази война. Ако все пак се опита да го направи, ще падне в ръцете на враговете си. Самата война като такава е оръжие, с което Русия иска да ревизира  Майданската революция”, пише авторът, визирайки бунтовете отпреди година на централния киевски площад срещу режима на тогавашния  украински президент Янукович.

“Победата на бунтовниците край Дебалцево носи ясния почерк на Москва. Видеоматериал показва руски танкове от тип Т-72В3. Сепаратистите не се бият, както по-рано на самотек. Сега, по подобие на руската армия, те имат ясни структури и добре организирано главно командване. През руската граница непрестанно пристигат подкрепления – войници със свежи сили и тежки оръжия”, посочва Бидер.
Той смята, че е добре да се хвърли поглед  към началото на конфликта.

През февруари м. г. бунтът на гражданите на киевския площад Майдан водят до свалянето на президента Виктор Янукович и на онези клептократи, на които Кремъл до последно е залагал. През март Москва анексира Крим, през април руски доброволци нахлуват в Източна Украйна.

“Войната в Източна Украйна беше реакция на Кремъл на едно поражение, което Майданът му поднесе. Путин искаше да задържи Украйна в своята сфера на влияние. Когато това се провали, той започна война, за да може да държи Украйна поне далеч от ЕС и НАТО. До този момент планът му действа”, констатира авторът.

Той пропомня, че украинската икономика се намира в положение на свободно падане, до декември м. г. тя се е сринала с 15 на сто. Киев се нуждае от далеч повече средства, отколкото Западът досега си е представял. Поради войната осъществяването на каквито и да било реформи е невъзможно. Конфликтът циментира и властта на украинския съмнителен елит. Никой не е в състояние да води едновременно война срещу Русия и да се бори срещу собствените си олигарси.

“Киев доказа на дело първия закон на една война – който не е с нас, той е против нас. Журналистът Руслан Котсаба е в ареста, защото се изказал против военната мобилизация. Когато през август репортер съобщи за поражението на украинско военно подразделение в Иловайск, той беше обвинен от Националния съвет по сигурността във водене на вражеска пропаганда”, припомня Бидер.

Президентът Порошенко оповести, че ще въведе военно положение в цяла Украйна, ако споразумението за примирие се провали. Така планираните избори в Донбас няма да могат да бъдат проведени, неминуемо ще се стигне и до цензура на медиите.

“Само година след революцията Украйна ще е на път да предаде идеалите, в името на които хората заляха Майдана. Ето защо украинската армия трябва да сложи оръжия. Естествено, че от гледна точка на правото всичко е на страната на Украйна. Донбас обаче е загубен, поне засега. Ако Порошенко не го разбира, над него е надвиснала заплаха да загуби още по-голяма битка - тази за една модерна, европейска Украйна. В тази битка като ответен ход Западът трябва да подкрепи страната с големи потоци пари. Това е цената за стабилността в една съседна на ЕС държава. Във всички случаи разходите за една война са далеч по-големи”, заключава Банямин Бидер.

Ключови думи

Коментари

Развеселен

отличен коментар!

Нещо пак не си оправян.

1. Само глуповат български русофил може да си мисли, че войната срещу Украйна се води от някакви си "опълченци". 2. Болшевиките, в краткосрочните си цели, постигнаха дългосрочни в услуга на Руската империя. Източните части на Луганска и Донецка области са земи на Всевеликата донска войска. Припомнете си "Тихият Дон" - "Ей, хохол, газиш казашка земя". Даже Киев да беше постигнал военна победа над Русия в Донбас, щеше да има едно население, което в мнозинството си е враг на Украйна. Най-добре е това враждебно население да остане само със собствените си митове за велика Русия. Гражданите с украинско национално самосъзнание да бъдат приети в Украйна, като имк се окаже материална помощ за жилища. 3. Украйна да прекъсне всякакви отношения с Донбас. 4. Украйна да се готви за последващи провокации в Одеса и Харков.

ха ха

В Одеса и Харков също ли е враждебно население със собствените митове за велика Русия?

Проблемът е, че в Донбас и Луганск е 40% от материалното производство и природните ресурси на Украйна. Като цяло рускоговорящите територии на Украйна генерират 75% от БВП-то и. Като се отцепят - остават едни 35 милиона гладни земеделци...

Петър

Някой път трябва да се отреже болното, за да се запази здравото.

Болното може и да се лекува. САЩ имат добра медицина.

Отязването на Донбас е малко. Остава една фалирала Украйна с 35 милиона бедно население. ЕС с една Гърция не може да се справи, та вие цяла Украйна. Виж ако остане само Галиция, може и да се получи.

syotsova24

Що за абсурдно твърдение?!Кава "европейска,модерна" Украйна ше се появи,ако "сложи оръжие" пред наглеца Путин.

toto

Тоя Бидер е леко объркан- какви идеали на Майдана, като Мадйна беше с основен лозунг- Вън олигарсите от властта, а те взеха цялата власт. Порошенко, Тарута, Коломойски, Ахметов, Фирташ, Пинчук... къде са сега? Президенти, губернатори, спонсори на частни армии. Каква демокрация, какви 7 лв?! :D

"Шпигел" е издание финансирано и замислено от Москва доста отдавна.Няма как да пишат друго, те са част от пропагандната война.Който си мисли, че украинците ще си дадат територията на Русия с тази вероломна агресия, много се лъже.Те не са българи продажници.Ще се въоръжат до зъби и ще си върнат територията. Може да не е по времето на Обама, но при следващият републиканец това ще стане.Дотогава Русия ще трябва да възтановява инфраструктурата на Луганск и Донбас или ще стане смешна в очите на собствените си руснаци, както и да преживява със санкциите.

Той

Глупости. Целта на Кремъл не е да завземе някаква конкретна територия, а да тероризира Украйна. Ако Украйна не се съпротивлява на сегашните граници, те просто ще се местят постоянно на запад чрез терор.

нима

да клекне за да не загуби. това е доста по-различно от да победи! ако не клекнат народа ще се вдигне и ще ги измете от майдана та чак в Берлин ще се спрат Прашеца, Арсена, и вся осталная... 7000 щика да загубиш от един проклети инат е голема работа...

Трудно е да се клекне от поза "партер". Най-много да си го довкараш сам целия член отзад...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.