БЕРЛИН - Русия наложи на Украйна мръсна война, която Киев не може да спечели. Време е Киев да приеме загубата на Донецк, за да спаси останалата част от страната.

Това пише кореспондентът на “Шпигел” в Москва Банямин Бидер в свой анализ под заглавие: “Киев трябва да клекне, за да победи”.

Той съзира в най-новите изказвания на украинския президент Петро Порошенко загуба на чувство за реалност. Той внушавал, че действията на украинските сили в Дебалцево (коментарът е писан преди днес да започне изтеглянето на армията от града б.р.), важен жп възел между Донецк и Луганск, били под пълен контрол.

“Реалността на фронта е съвсем друга. Описа я украински офицер пред репортер от новинарската агенция UNIAN - не могат да се извозят дори мъртвите и ранените, мунициите свършват. Няма никакви хранителни запаси. Моралът пада заради поведението на армейското командване. Не пристига подкрепление, няма наблюдатели на ОССЕ. Ние сме напълно изтощени”, цитиран е украинският воин.

Според Бидер Дебалцево, едно малко градче, ще влезе в списъка на най-тежките поражения за Украйна с обкръжени от сепаратистите близо 8000 украински войници – голяма част от сражаващите се в Донбас украински подразделения.

Крайно време е президентът Порошенко най-сетне да погледне истината в очите. Контролираните от сепаратистите територии в Източна Украйна в средносрочен план са загубени от Киев. Украйна не може да спечели тази война. Ако все пак се опита да го направи, ще падне в ръцете на враговете си. Самата война като такава е оръжие, с което Русия иска да ревизира  Майданската революция”, пише авторът, визирайки бунтовете отпреди година на централния киевски площад срещу режима на тогавашния  украински президент Янукович.

“Победата на бунтовниците край Дебалцево носи ясния почерк на Москва. Видеоматериал показва руски танкове от тип Т-72В3. Сепаратистите не се бият, както по-рано на самотек. Сега, по подобие на руската армия, те имат ясни структури и добре организирано главно командване. През руската граница непрестанно пристигат подкрепления – войници със свежи сили и тежки оръжия”, посочва Бидер.
Той смята, че е добре да се хвърли поглед  към началото на конфликта.

През февруари м. г. бунтът на гражданите на киевския площад Майдан водят до свалянето на президента Виктор Янукович и на онези клептократи, на които Кремъл до последно е залагал. През март Москва анексира Крим, през април руски доброволци нахлуват в Източна Украйна.

“Войната в Източна Украйна беше реакция на Кремъл на едно поражение, което Майданът му поднесе. Путин искаше да задържи Украйна в своята сфера на влияние. Когато това се провали, той започна война, за да може да държи Украйна поне далеч от ЕС и НАТО. До този момент планът му действа”, констатира авторът.

Той пропомня, че украинската икономика се намира в положение на свободно падане, до декември м. г. тя се е сринала с 15 на сто. Киев се нуждае от далеч повече средства, отколкото Западът досега си е представял. Поради войната осъществяването на каквито и да било реформи е невъзможно. Конфликтът циментира и властта на украинския съмнителен елит. Никой не е в състояние да води едновременно война срещу Русия и да се бори срещу собствените си олигарси.

“Киев доказа на дело първия закон на една война – който не е с нас, той е против нас. Журналистът Руслан Котсаба е в ареста, защото се изказал против военната мобилизация. Когато през август репортер съобщи за поражението на украинско военно подразделение в Иловайск, той беше обвинен от Националния съвет по сигурността във водене на вражеска пропаганда”, припомня Бидер.

Президентът Порошенко оповести, че ще въведе военно положение в цяла Украйна, ако споразумението за примирие се провали. Така планираните избори в Донбас няма да могат да бъдат проведени, неминуемо ще се стигне и до цензура на медиите.

“Само година след революцията Украйна ще е на път да предаде идеалите, в името на които хората заляха Майдана. Ето защо украинската армия трябва да сложи оръжия. Естествено, че от гледна точка на правото всичко е на страната на Украйна. Донбас обаче е загубен, поне засега. Ако Порошенко не го разбира, над него е надвиснала заплаха да загуби още по-голяма битка - тази за една модерна, европейска Украйна. В тази битка като ответен ход Западът трябва да подкрепи страната с големи потоци пари. Това е цената за стабилността в една съседна на ЕС държава. Във всички случаи разходите за една война са далеч по-големи”, заключава Банямин Бидер.