Страните членки (Съветът) на ЕС одобриха днес формално препоръката на Европейската комисия, насърчаваща държавите да продължат намаленото потребление на газ до март 2025 г.

Намалението е най-малко с 15 на сто в сравнение със средното потребление в периода от 1 април 2017 г. до 31 март 2022 г.

Препоръката ще помогне на страните от ЕС да предприемат необходимите мерки за сигурност на доставките до транспонирането на директивите за енергийната ефективност и за възобновяемите източници през 2025 г. И двете директиви ще доведат до структурирано намаляване на търсенето в близко бъдеще, като същевременно бъдат постигнати целите на ЕС за декарбонизация.

Предишният регламент за мерките за намаляване на търсенето на "синьо гориво" бе приет през 2022 г. Това бе спешен отговор на енергийната криза, причинена от руската агресия в Украйна. Действието на регламента бе удължено с една година през 2023 г. и важги до 31 март т.г. 

Благодарение на мерките за намаляване на търсенето ЕС успя постепенно да намали с 65 милиарда кубика използването на руски газ през 2023 г., най-вече в домакинствата и индустрията.