Един от проблемите за съставяне на правителство сега е дисбалансът при първата ротация - от ГЕРБ са направили повече отстъпки от ПП-ДБ, заяви в ефира на бТВ днес евродепутатът и бивш премиер от БСП Сергей Станишев.

Той подчерта, че един от ключовите елементи на успешната коалиция - давайки за пример Тройната коалиция на НДСВ-БСП-ДПС от 2005-2009 г., чийто премиер беше той - е да има ясни правила, включително за това кои министри чии са. 

"Формулата 8-5-3, която беше много критикувана тогава, всъщност е по-чистата и почтената към избирателите, защото се основава на доверието, което е получено от гражданите, на квотния принцип", отбеляза той.

8-5-3 беше разпределението на министрите в Тройната коалиция - съответно за БСП, НДСВ и ДПС, като имаше и един независим експерт (бел.ред. - Пламен Орешарски, по-късно също премиер). За целта трябваше да отделим горите от земеделието, за да го дадем на ДПС, припомни Станишев.

"Много важен е начинът на изчистване на противоречията. В Тройната коалиция имаше коалиционен съвет, който периодично заседаваше и всички важни политически решения се вземаха на него и се огласяваха съвместно от тримата лидери. Беше немислимо това, което се вижда сега", посочи той.

Според бившия лидер премиерът трябва да се отнася към всички министри като към свои, а не да ги дели на квоти. И заключи - няма лесен коалиционен партньор, но трябва да се стремиш да намираш баланса.

Станишев не коментира в интервюто новата опозиция в левицата срещу Нинова.