Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин призова израелския си колега Йоав Галант да обмисли алтернативи на сухопътната офанзива срещу Рафах в южната част на ивицата Газа, предаде ДПА, цитирана от БТА. В граничния с Египет град убежище живеят над 1,5 милиона палестинци, голяма част от които са бежанци от други части на Газа. 

Американският министър на отбраната е повторил, че спешно трябва да се вземат допълнителни мерки за защита на цивилното население и да се гарантира безопасността на американския военен персонал, който изгражда временно пристанище на брега на Газа. Остин също така е настоял да се предоставят повече възможности за транспортиране на помощи по суша.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху вчера заяви във видеообръщение, че подготовката за подобна офанзива ще отнеме "известно време". Той обясни, че е казал на президента на САЩ Джо Байдън в последния им телефонен разговор, че не е възможно "да се завърши победата, без Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) да влязат в Рафах, за да ликвидират остатъците от батальоните на "Хамас".

Нетаняху също така повтори, че вече е одобрил оперативния план на ЦАХАЛ за Рафах.

"А скоро ще одобрим и плана за евакуация на цивилното население от бойните зони", допълни той.

Нетаняху търси подкрепа от републиканците в Конгреса на САЩ

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви пред сенатори от Републиканската партия на САЩ, че страната му ще продължи усилията си да победи палестинската ислямистка групировка "Хамас" в ивицата Газа, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Министър-председателят говори пред консерваторите чрез видеовръзка почти седмица след като лидерът на демократичното мнозинство в Сената Чък Шумър произнесе реч, в която заклейми израелския премиер като "препятствие пред мира" и призова за нови избори в Израел.

Нетаняху отдавна е на страната на републиканците, които обвиняват Шумър, че се опитва да го свали от власт, отбелязва Ройтерс. Нетаняху "ще направи това, което е казал, че ще направи. Ще го довърши", каза пред журналисти сенаторът Джим Риш след днешния разговор с израелския лидер.

"Помолихме го за актуална информация за войната, освобождаването на заложниците и усилията за победа над "Хамас". Казахме му, че Израел има пълното право да се защитава и той посочи, че точно това ще продължат да правят", заяви сенатор Джон Барасо.

По-рано в сряда републиканският председател на Камарата на представителите Майк Джонсън заяви пред репортери, че мисли да покани Нетаняху да говори пред Конгреса, въпреки че такива покани към чуждестранни лидери обикновено се отправят както от Джонсън, така и от Шумър в качеството му на лидер на мнозинството в Сената.

Демократите се борят с партийните разногласия около хуманитарната катастрофа в Газа. Войната в палестинския анклав започна, след като на 7 октомври Южен Израел бе нападнат от бойци на "Хамас". Тогава по официални данни на израелските власти палестинските ислямисти убиха 1200 души и плениха 253, припомня Ройтерс.