САЩ наложиха санкции на двама бивши служители на Република Северна Македония и един настоящ заради замесеността им в "значителна корупция", съобщи Държавният департамент в понеделник, предаде ДПА.

Действията на кмета на Карпош (община в Скопие) Стевчо Якимовски, бившия кмет на град Качаник Джабир Жарку и бившия специален главен прокурор на Северна Македония Катица Янева "подкопаха върховенството на закона и вярата на обществото в демократичните институции и обществени процеси", заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, предава БТА.

Янева, в качеството си на специален главен прокурор, "е била замесена в корупционни действия, включително използване на политическото си влияние и официална власт за лична облага", каза Милър.

"Има достоверна информация, че Янева е поискала и приела подкуп, за да повлияе на наказателното преследване в нейна компетентност", продължава изявлението.

Вашингтон заяви, че кметът на Карпош Стевчо Якимовски е използвал официалната си позиция като кмет на община в столицата Скопие, "за да се намеси в процесите на градско развитие и обществени поръчки, за да облагодетелства себе си и своите сътрудници". По същия начин бившият кмет на Качаник Джабир Жарку е обвинен в участие "в корупционни действия, включително използване на позицията си за намеса в процесите на възлагане на обществени поръчки, за да разреши незаконно строителство върху имот, собственост на общината, за да облагодетелства себе си и своите сътрудници", каза Милър.

Санкциите на САЩ имат ефект на замразяване на всички активи на тримата, които се държат в САЩ. Бизнес отношенията с граждани на САЩ ще бъдат забранени. Държавният департамент заяви, че също така забранява на членове на семействата на посочените служители да влизат в САЩ. "Тези мерки правят Янева, Якимовски, Жарку и най-близките членове на семействата им като цяло недопустими за влизане в Съединените щати", заяви Вашингтон.