"Добър знак е, че преговорният процес продължава. Аз съм умерен оптимист. Следващите 9 месеца трябва да се преоснове регулаторната рамка на държавата. Това не е лесна задача. Реалистична е, ако имаме ясни правила как това да се случи."

Това обяви съпредседателят на ПП-ДБ и министър на финансите в оставка Асен Василев в предаването "120 минути" по бТВ в неделя вечер. Утре президентът Румен Радев връчва първия мандат на ГЕРБ, а Бойко Борисов даде първия ден от седмицата като краен срок за приключване на преговорите с ПП-ДБ и заплаши (за пореден път), че иначе ще се върви на избори - въпреки че утре само се връчва мандатът, като има седмица за връщането му изпълнен или не.

"Варианти има всякакви. Парламентът избира правителството. Мария Габриел, която ще получи първия мандат, има правото да впише министрите, с които тя иска да работи в папката, която ще предаде на президента", отговори Василев на питане има ли вариант да не е финансов министър след ротацията. 

По думите му "основният фокус в тези преговори беше да се изготви документ, който ясно да очертае как продължаваме в следващите девет месеца и след това - до края на мандата." Василев е част от преговорния екип.

Един от спорните личности на министри в преговорите е Тодор Тагарев. На въпрос дали той ще продължи да бъде министър на отбраната, Асен Василев отговори, че лично той искал това да се случи. Но се застрахова с познатото изречение: "Пак казвам това не е мое решение, това е решение на Мария Габриел и Николай Денков".

"Денков става вицепремиер, това беше първоначалната договорка. Какви функции ще се включват в неговия портфейл като вицепремиер - е част от преговорите, които текат", каза още Василев.

Няколко седмици поред от ПП-ДБ настояваха Денков да поеме и МВнР, като това се превърна в първоначална конфликтна точка с ГЕРБ, откъдето смятат, че Мария Габриел трябва да разгърне широката си екпертиза не само като премиер, но и като външен министър, въпреки примерите, че това е крайно необичайна практика за Европа. Както Клуб Z писа, обсъжданите варианти са Денков да стане вице с ресор сигурност и европейска политика или двамата с Габриел да съвместяват (някак) поста във Външно.

Според Василев регулаторите трябва да станат институции, които си вършат работата, а „да не са на телефонно позвъняване на първи, втори, трети или пети политик“.

По думите му, ако някъде има „ябълка на раздора“, тя е свързана точно с процеса по подбиране на хората в регулаторите и на ръководителите на службите.

„Всичко това да се случва по начин, който е прозрачен и гарантира устойчивост, и това, че институциите ще работят в полза на гражданите“, допълни Асен Василев и подчерта, че ако това бъде постигнато, ако тази битка бъде спечелена, то България ще бъде на съвсем различно място за следващото поколение. Това е истинската битка, коментира министърът в оставка, всичко друго били „дребни движения по терена“. 

Василев каза още, че в момента се говори за преосноваване на регулаторната рамка на държавата в следващите девет месеца, което не е лесна задача. Според него тази задача е реалистична, ако има ясни правила как това трябва да се случи. 

Попитан няма ли да трябват гласовете на ДПС при гласуването за шефовете на регулаторите, Асен Василев отговори:

"За някои от тях - да, за около 20 от 120-те, които трябва да се гласуват".

Той добави, че става дума за основните постове в съдебната власт, за които трябва конституционно мнозинство. 

Нищо не е договорено

Последното изказване на Василев е любопитно, тъй като именно там е "заровено кучето". От ГЕРБ настояват само "евроатлантически формации" (в този парламент разбирай - само ДПС) да участват в този избор, докато от ПП-ДБ предлагат формулировката "личности с евроатлантическа ориентация", което отваря ветрилото и за номинации извън тези на Делян Пеевски. А тези "около 20" органа, за които се изисква квалифицирано мнозинство, са най-важните (особено в контекста на последните сътресения в системата - Нотаруса, Еврото, както и за цялостното и досегашно неофициално влияние на ГЕРБ и ДПС в нея): за Висшия съдебен съвет (5 души) и Висшия прокурорски съвет (6 души), като вторият трябва да избере и нов главен прокурор; Инспекторат към Висшия съдебен съвет (11 души); Комисията за противодействие на корупцията, за която мнозинството реши да се състои от трима души ръководство (и която би могла да има ключови действия при скандали като Нотариуса, защото има власт да разследва магистрати, б.р.).

По информация на Клуб Z именно заради това преговорите все още са в задънена улица - часове преди връчването на първия мандат - като продължават и в момента. Нямало вариант, при който двете страни да се разберат сега само за министрите, които не са толкова спорен момент, а да оставят механизма за взимане на решения за по-късно.

В същото време, както стана ясно, по-рано тази седмица Борисов постави понеделник - 18 март - като крайна дата, на която трябва да стане ясно ще има ли правителство или не. И той, и акад. Денков дадоха заявка, че ако не стане с първия мандат, то априори няма да стане и с втория. Борисов отрече да има възможност за съставяне на кабинет и с третия (кризисен) мандат, който се връчва на парламентарна група по избор на държавния глава.