"Турски поток" е най-големият скандал, който разкрива целия механизъм на корумпиране на българския политически елит през енергийни сделки.

Това коментира пред БНР в неделя Илиян Василев, бивш посланик на България в Руската федерация.

"Южен  поток" фалира и не стана възможен заради неуправляемия политически риск от  близък бизнес с Русия, обясни още той в предаването "Неделя 150".

"Путин окупира Крим, което стартира санкциите срещу него и "Газпром" нямаше как да набере капитал. Схемата след това се вмени във вина на Борисов, който изобщо не е толкова значим, че да спира "Южен поток". Накрая стана двойна щета", посочи Василев.

"Отказахме се от сигурния договор за транзит, по който Русия трябваше да ни плати един милиард неустойка, наляхме и пари, за да строим "Турски поток". "Турски поток" не беше направен с икономическа логика", отбеляза още той.

Василев коментира и президентските избори в Русия. Днес е последният трети ден от гласуването. Предварителните резултати се очакват след 20 часа тази вечер, макар че те са предизвестени като единственият въпрос е какви проценти на победата на Путин ще бъдат отчетени накрая.

"Това не са толкова избори, колкото някакъв опит за публично-обществена клетва за вярност към президента. Другите трима кандидати са маргинални. Вероятно ще има над 80% подкрепа. Путин е на път да бие рекорда на Сталин, който е бил на власт над 10 хиляди дни​​", посочи Василев.

По-важният въпрос е какво става в Русия след изборите. Руската икономика не може да издържи тази война. Украйна напипа слабото място - атаките срещу рафинериите. Така може да се смъкне нивото на снабдяване на вътрешния пазар. Русия няма откъде да вкара нито мазут, нито дизел, нито бензин, смята той.

Какви са вариантите на Русия след Путин, според Илиян Василев:

"След Путин има няколко варианта, но всички зависят от изхода на войната. Вариантът, при който Русия преминава към някакъв демократичен тип развитие, е много малко вероятен. Затова трябва да гледаме уроците на прехода при Елцин. 

След Путин вероятно ще има някакъв по-мек вариант, освен ако резултатите от войната не бъдат толкова тежки и трагични, че да доведат до центробежни тенденции."