Израелският премиер Бенямин Нетаняху одобри днес плановете за военна операция в Рафах, в южната част на ивицата Газа, предадоха ДПА и БТА, като се позоваха на канцеларията на Нетаняху.

Освен за оперативно разполагане, армията се подготвя и за евакуация на цивилното население, се казва в изявлението.

Решението е взето на фона на все по-острите международни критики към потенциална операция в Рафах, тъй като повече от 1 милион палестинци са намерили убежище в южния град, докато бягат от сраженията в другите части на Газа.

Политици и хуманитарни организации призовават Израел да уточни как и къде ще може да се преместят на безопасно място  всичките 1,5 милиона души в Рафах, преди да започне военната операция. 

Нетаняху повтори позицията си, че предложението на радикалната палестинска групировка "Хамас" за примирие в Газа е "нереалистично".

В същото време израелска делегация пътува за Доха след дебат в кабинета за сигурност по отношение на позицията на Израел. 

Катар играе водеща роля в преговорите за следващо спиране на огъня и освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", в замяна на палестински затворници. 

Групировката "Хамас" заяви вчера, че е направила ново предложение, в което се говори за край на сраженията в Газа, доставки на помощи за населението и освобождаването на пленниците от Израел в замяна на освобождаването на палестински затворници от израелски затвори. 

Въпреки това организацията продължава да настоява за изтегляне на израелските войски от крайбрежния анклав, което Израел отказва да направи. 

Арабският телевизионен канал "Ал Джазира" съобщи днес, че "Хамас" е представил предложение от три етапа, всеки по 42 дни. "Хамас" постави условието да влезе в сила постоянно спиране на огъня във втория етап от плана, преди освобождаването на израелските войници. За всеки израелски военен се планира да бъдат освободени 50 палестински затворници, сред тях 30 с доживотни присъди.