Държавите от ЕС се споразумяха да предоставят 5 милиарда евро военна помощ за Украйна, съобщи белгийското ротационно председателство.

Това стана на среща в Брюксел на КОРЕПЕР – Комитета на постоянните представители.

„Имаме сделка!! Посланиците от ЕС се споразумяха по принцип да реформират Европейския механизъм в подкрепа на мира (ЕМПМ), за да подкрепят Украйна с бюджет от 5 милиарда евро за 2024 г. ЕС остава решен да предоставя дълготрайна подкрепа за Украйна и да гарантира, че страната ще получи необходимото й военно оборудване, за да се защитава“, се казва в съобщението, разпространено в „Екс“.

Механизмът служи за възстановяване на средства за военно оборудване и финансира съвместното производство.

Германия, която плаща най-големи суми в бюджета на ЕС, настояваше нейните вноски в ЕМПМ да бъдат поне частично компенсирани от стойността на двустранната помощ, която тя изпраща на Украйна. Тя подкрепи споразумението, след като получи гаранция, че двустранната помощ ще бъде взета под внимание, предаде ДПА, цитирана от БТА.

От белгийското председателство обясниха тази схема с езика на математиката. Ако една страна внесе в Механизма сумата Х, даде сумата Y на Украйна като двустранна помощ и има споразумение ЕМПМ да възстанови сума в размер Z, тогава въпросната държава може направо да внесе сума, равняваща се на разликата между X и Z. Тази сума ще бъде равна на 0, ако Z е равна или е по-голяма от X.

Франция и още няколко страни членки пък искаха фондът да бъде използван за закупуване на въоръжения, произведени в ЕС. Според сделката фондът ще приоритизира произведените в Съюза продукти и стоки, но въпреки това и тези, внесени от чужбина, ще бъдат позволени, в случай че няма тяхна алтернатива в ЕС.

Споразумението ще позволи на фонда да подпомогне финансово инициативата на Чехия за закупуване на стотици хиляди артилерийски снаряди от страни извън Европа, от които има спешна нужда, смятат дипломати.

Фондът вече бе използван за събирането на около 6,1 милиарда евро военна помощ за Украйна, сочат данни на ЕС.

Текстът на споразумението трябва да бъде формално одобрен на Съвет „Външни работи“ в Брюксел на 18 март.