Украйна нанесе удари по руски петролни рафинерии във втори пореден ден на интензивни атаки с десетки дронове, причинявайки пожар в най-голямата рафинерия на "Роснефт" при едно от най-сериозните нападения срещу енергийния сектор на агресора през последните месеци. Ден след като нанесоха сериозни щети на рафинерия на "Лукойл" в Нижни Новгород, украински дронове атакуваха рафинерии в Ростовска и Рязанска област, съобщиха представители на регионалните власти.

В Рязан, на 180 километра от Москва, нападение с дрон е предизвикало пожар в рафинерия на "Роснефт", която е седмата по големина в Русия, като има първоначални данни за пострадали, съобщи губернаторът Павел Малков. По-късно той каза, че пожарът е потушен.

Два източника, запознати със ситуацията, съобщиха за Ройтерс, че рафинерията е била принудена да спре две първични инсталации за рафиниране на петрол. От "Роснефт" засега не са отговорили на запитванията за коментар. В Ростов няма пострадали, но рафинерията в Новошахтинск е принудена да спре производството, съобщи областният управител Василий Голубьов. По-късно два източника съобщиха за Ройтерс, че работата в рафинерията е възобновена.

Украински източник заяви пред Ройтерс, че атаките с дронове са извършени от Службата за сигурност на Украйна (СБУ).

"Системно прилагаме подробна, изчислена стратегия за намаляване на икономическия потенциал на Русия", каза източникът.

Ударите по петролните рафинерии, ключов източник на приходи за Русия, има риск да намалят производството на бензин и дизелово гориво в страната и да повишат цените. Но не само те са обект на украински атаки.

Украинските въоръжени сили също така са извършили нощни атаки с дронове срещу руска военновъздушна база в Бутурлиновка и военно летище във Воронежка област, допълни източникът от СБУ.

Дрон е поразил и фасадата на сградата на Федералната служба за сигурност (ФСС) в Белгород. Местният губернатор Вячеслав Гладков съобщи в канала си в "Teлеграм", че друг безпилотен самолет се е разбил в жилищна сграда. И при двата случая няма пострадали. 

По данни на руските власти през деня и нощта системите им за противовъздушна отбрана са прехванали и унищожили 58 украински дрона.

"През изминалата нощ и сутринта на 13 март бяха осуетени опити на киевския режим да извърши терористични атаки с помощта на безпилотни летателни апарати от самолетен тип срещу обекти на територията на Руската федерация. Общо 58 дрона бяха прехванати и унищожени от дежурната ПВО над Белгородска (11 броя), Брянска (8), Воронежка (29), Курска област (8) и по един над Ленинградска и Рязанска област", се казва в съобщението на министерството на отбраната.