Прокурорската колегия на ВСС (или Висш прокурорски съвет по новому) продължи и днес с изслушванията на колеги по темата с покойния Мартин Божанов - Нотариуса.

Макар да не направиха нарочна комисия за застреляния аферист, прокурорите използват всяка възможност да декларират как трябва да се стигне "до дъното" на скандала, как ще се проверят всички възможни факти и обстоятелства и пр... Няколко от привиканите редови прокурори пък използваха трибуната, да изкажат адмирациите си към кадровиците заради тяхната принципност и непримиримост, а една го направи и от името на Асоциацията на прокурорите (позиция на АПБ може да видите на този линк).

Така днес например основна тема бе банкетът на Софийската районна прокуратура на 10 декември 2021 г. в Банско. За него вече излезе информация, че са присъствали Мартин Божанов-Нотариуса, но и адвокатът (и бивш съдия в СРС) Велимир Атанасов. Последния гръцки бизнесмени у нас сочат като важна брънка от веригата около Божанов, а също - че е имал активна роля в неприятностите им, както и че е изключително близък с Невена Зартова - доскоро шеф на Районната прокуратура.

Без изненади, въпреки обвиненията на сегашното ръководство на прокуратурата около Борислав Сарафов - че "схемите" на Нотариуса са въртяни основно през Софийската районна прокуратура, се оказа, че той е бил личност, напълно непозната за никого в СРП.

Бяха изслушани неколцина участници в коледния банкет (от страна на прокуратурата, тъй като е имало и от адиминстрацията) и се оказа, че никой никога не е чувал за Божанов преди смъртта му, видеата на АКФ и пр. Нещо повече - един прокурор обяви, че не просто той, а че "голям брой колеги", от Районна, с които е гоорил, нямат представа от него, и че "никой от колегите с които общувам, няма нищо общо."

На фона на това очаквано се оказа, че от участниците в банкета никой не познавал Нотариуса.

Затова пък една от прокурорките настоятелно посочи, че Зартова е била въпросната вечер на банкета на централната маса със съдия, който е от СГС и от Специализирания съд. И се зачудила защо има външни за прокуратурата посетители... Тя посочи пред кадровиците и че Зартова си е тръгнала със съдията, чието име е Емил Желев.

Друга от прокурорките също каза, че нито е чувала за Нотариуса, нито го е познавала. Но след разстрела и последвалите разкрития, тя категорично си е спомнила, че са били там - и той, и Велимир Атанасов. 

"... И определено ми стана неприятно после!" (когато си дала сметка кои са били гостите).

Въпросите: кой го е поканил, вярно ли е - както гласят настоятелни слухове - че дори са го возели прокурори, така и не намериха отговори (а вторият не бе и зададен).

Другото бяха подробности за механата, как са били разположени масите на фамозното тържество, как е имало и доста поканени младши прокурори, или такива, които са били на съвсем малко "служба" към момента.

Един от младите прокурори, който също не познава Нотариуса, не е гледал дела с него и не го е видял на партито, бе попитан: какво е научил после - бил ли е или не е бил...

"И тогава разбрах, че най-вероятно е бил", елегантно се измъкна той.

Вечният "любимец" на прокуратурата - Лозан Панов

Огнян Дамянов използва днешното заседание да продължи задочния бой по Лозан Панов.

Последният излезе преди 4 дни с изявение пред сайта "Де факто", озаглавено "Как системата (въз)произвежда „нотариуси“ и „джуджета“. В него Панов коментира как името му бе "завъртяно" в темата с Божанов - първо самият Нотариус подметнал, че се познава и с Лозан Панов - и какво от това.

Задействат се "кафявите" псевдомедии.

После това изказване на Нотариуса е изчетено на висок тон с апломб от Хамид Хамид (ДПС) на заседание на нарочната комисия в Парламента. Същото бе споменато и от Огнян Дамянов на предишното сзаседание на комисията - когато той се "зачуди" защо така Панов не го викат никъде да го разпитват.

В позицията си пред "Де факто" между другото Панов пише:

"Изoбщo нe мoгa дa дoпycнa, чe пpoĸypopът Oгнян Дaмянoв ĸaтo пaзитeл нa зaĸoнa, би злoyпoтpeбил c влacтoвaтa cи пoзиция, в знaĸ нa блaгoдapнocт зa нaзнaчaвaнeтo нa cъпpyгaтa мy зa cъдия във Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд. Πpeди тoвa Taня Дaмянoвa e ĸoмaндиpoвaнa в cъдa, пo извecтни caмo нa пpeдceдaтeля Гeopги Чoлaĸoв ĸpитepии."

Последното явно бе жегнало Дамянов днес, който обяви, че вече няма да нарича Лозан Панов "господин" (и си го изпълни - само споменавайки го с две имена). Както и че Панов може да пита жена му какво го интересува, защото работят заедно (това е така - и двамата са във ВАС), както и че "уважението е взаимен процес"...

Така той явно се е откачил от тази взаимност, защото върна "топката" към 2020 г. - когато "здравите сили" във ВСС настоятелно питаха Панов - кой го е номинирал и как за председател на ВКС навремето (темата е въртяна нееднократно - знайно е, че когато Лозан Панов бива нелепо блъснат от автомобил, дори Сотир Цацаров е ходил при него в болничната стая да го увещава да не се отказва от конкурса за поста. А самият Цацаров е намеквал, че Панов ходил на среща "в една друга сграда", б.р. на Клуб Z). 

""Редно е някоя от институциите да покани Лозан Панов и да му зададе съответните въпроси - заключи днес Огнян Дамянов. -

Друг е въпросът подобно паническо изложение от Лозан Панов дали не сочи на нещо обратно. Но това други органи ще го решат!"

Дамянов говори още за неприкосновената "свобода на изложението на всеки член от този орган", и напомни, че те самите са репресирани и потърпевши от лошите практики в прокуратурата да се образуват поръчкови производства (когато Гешев за отрицатено време образува такива на всички, които го предлагаха за "импийчмънт", б.р. на Клуб Z)

"Аз съм обект на тази схема, която е много проста - възмути се Огнян Дамянов. - Бившият главен прокурор дава пресконференция, прессекретариатът му го сезираше, той пък сезираше прокурор от ВКП и той образуваше преписка."

И се върна към Лозан Панов - че "как тези хора, които той громеше и изпитваше отвращение при тяхната номинация – от тях беше избран". Явно визирайки членовете на бившия ВСС.

След което напомни особено настоятелно как с декларация от Панов се отказали тези, които са го избрали навремето на поста, а - доколкото си спомня - и част от хората, които са го номинирали за кандидат-президент.

"Ако някой смята, че не подлежи на какъвто и да е контрол и е последна инстанция – такъв човек няма!"

Дамянов даде и някои насоки - "органите, било то комисията от НС, било от ВСС, да зададе тези въпроси на Лозан Панов".