Стотици хора от Германия и Австрия използват Фейсбук, за да купуват коне за клане от България - за да ги спасят. Животните обаче пристигат при тях болни и без законни документи. Зад всичко това стои зловещ търговец, пише днес австрийският вестник „Дер Щандард“.

Журналисти на вестника са провели многомесечно разследване след оплакването на десетки купувачи на коне в Австрия. Оказало се, че всички те са купили животните от една и съща търговка – българката Иванка Захариева. Иванка предлага конете по фейсбук в група с името „Коне за кланицата търсят дом“.

Една от подалите сигнал за измамата е купила кон от българката. Според обявата ставало дума за кобила, за която се твърдяло че ще бъде убита някъде в планините на България. Ако никой не я спаси, тя щяла да бъде превърната в конско месо. Купувачката има коне и разбира от гледането им.

Затова тя пише на Иванка Захариева и още същия ден подписва договора за покупка, превежда 1700 евро за кобилата "Тинкър" и 800 евро за транспорта до Каринтия. Седмица по-късно в конюшнята й пристига тежко болен кон, който кашля, слаб е и има проблеми с дишането. Оказва се, че българската кобила е силн озаразна и заразява  идруги коне в конюшнята. Някои от тях умират.

"Ветеринарният лекар каза, че паспортът вероятно е фалшив", казва купувачката.

Задължителните транспортни документи, известни като "traces", така и не се появяват. Това, което се случва с нея, се повтаря многократно, разкрива „Дер Щандард“. Седмица след седмица от България към Австрия и Германия пътуват транспорти на уж спасени коне за клане. "The Horsez" е името на организацията, която твърди, че е "организация с нестопанска цел за спасяване на коне"; Захариева е неин основател. Група в WhatsApp допълва групата във Facebook. Купувачите избират животното и превеждат парите. Разходите варират от 1500 до 3000 евро в зависимост от това дали става въпрос за жребец или кобила. Транспортът струва малко под 1000 евро допълнително.

Въпреки платените суми много коне се прекарват през границата без необходимите документи. При много от тях данните като възраст, размери и порода се оказват напълно различни от офертата във фейсбук. Някои са болни и недохранени. Липсват кръвни изследвания и здравни сертификати. Къде точно се намира Захариева в България и откъде идват многобройните ѝ коне, не е известно. Разследващите журналисти установвяат, че тя продава коне от години.

Властите в Австрия и Германия разбират за аферата едва от разследването.

В същото време има все повече нещастни случаи. След като е транспортиран в Германия през декември, един кон умира от гной в корема. Той е бил кастриран преди пътуването. Една кобила губи жребчето си след пристигането.

Много купувачи, с които журналистите разговарят, не са получили транспортните документи на конете.

В групите във фейсбук и уотсап се правят призиви за дарения в подкрепа на закупуването на отделни коне и парите после потъват. Администраторите изпращат адреса до сметката на The Horsez в PayPal.

Иванка Захариева е много активна в социалните мрежи. Почти всеки ден тя публикува нови видеоклипове с езда или снимки на коне. Вестникът обаче не успява да се свърже с нея. Във фейсбук тя има поне три групи. В една от групите ѝ се предлагат за продажба предимно кучета.

От Българската агенция по безопасност на храните не отговарят цяла седмица на запитването на вестника, след което молят за повече време.

В крайна сметка българските власти влизат в контакт с австрийските и докладват едни на други за собствените си разследвания по случая. Страницата на Иванка Захариева обаче продължава да предлага коне.