Случаят се развива на метри от НДК до бул. „Фритьоф Нансен“. Преди дни журналистът от бТВ Стоян Георгиев минава пеша от там и забелязва нещо необичайно:

"Бригада от 7-8 униформени полицаи са заградили някакъв човек. По всичко личеше, че е спец операция. Загледах се, за да видя кой е престъпникът. Преположих, че може да са хванали братя Галеви или убиеца от "Соло". Тогава между полицейските гърбове го видях. Беше около 45-килограмов уличен музикант. Колкото физически, толкова и социално слаб - с няколко останали зъби, кирливо кожено яке с резки, с остатъци от дълга коса и въоръжен с китара, хармоника и барабанче, залепено с тиксо. Оказа се, че е истински престъпник, защото няма разрешение да свири, издадено от отдел "Култура" на Столична община", написа Георгиев в профила си във фейсбук.

Операцията била ръководена от цивилен мъж. Той твърдял още в началото, че музикантът няма разрешително от отдел „Култура“ на Столичната община, за да свири. После му заповядал да си даде личната карта, за да бъде глобен. Музикантът обяснил, че има бележка с входящ номер, тъй като общината не издавала разрешителни. Цивилният обаче продължил да го притиска.

Беше грозно и унизително. Извадих телефона и започнах да снимам. Попитаха ме какъв съм. Казах им, че съм журналист и правя репортаж. Искаха ми прес картата. Показах им. Зад камерата ги попитах колко опасен е този престъпник и дали ще успят да се справят с него едва 7-8 униформени", описва случката Георгиев.

Последната му реплика обаче не се харесала и цивилният нападнал журналиста, насила му взел телефона, опитал се да го разглоби, но не успял. Успял обаче да изтрие записа. Всичко това станало пред очите на полицаите.

Това е неизвестният, ръководил операцията и нападнал журналиста

Стоян Георгиев припомни в социалната мрежа „спрелите по тротоарите джипове на мутрите пред "Неро", които денонощно са си присвоили тротоара, пешеходната пътека и 2/3 от платното; заграбените от търговци пешеходни площи на Витошка, джиповете, паркирали по тротоара, в градинките“ - все примери за бездействие от чиновниците. На музиканта обаче не му се разминало – глоба между 200 и 1000 лева.

Беше толкова грозно. Не беше глоба, а унижение“, коментира Георгиев.

В момента екипът на бТВ издирва кой е неизвестният чиновник, дали е служител на Столичния инспекторат и какво ще предприемат Столичната община и МВР по случая. Резултатите от разследването ще бъдат излъчени в сряда сутринта.