Преговорите между "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ стартираха с разминаване за това кога да започнат.

От ПП-ДБ първи заявиха, че канят хората на Бойко Борисов на преговори в петък. Малко след това пък те им отговориха, че канят "Продължаваме промяната - Демократична България" в събота.

На Мария Габриел, Бойко Борисов и преговорния екип на ГЕРБ са предложени разговори в петък. Това ще стане в Народното събрание, в удобно за тях време, каза пред журналисти в парламента Кирил Петков.

Малко по-късно от ГЕРБ изпратиха следното съобщение:

"Екипът на ГЕРБ изпрати покана до ПП-ДБ  за преговори по „Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“, „Механизъм за вземане на решения“  и състав и структура на Министерски съвет. Те започват в 10:00 часа в събота".

"Основната тема на преговорите от наша гледна точка са реформите в регулаторите, в правосъдната система, във всичките тези неща, за които досега говорехме, които показват дали имаме една обща визия за България или не. На тази основа ще продължим разговорите с идеята, че кабинетът на Мария Габриел трябва да стане реалност", каза Кирил Петков.

"Когато говорим за реформа в КЗК, не искаме тя да е майка на монополите и да е мащеха към гражданите", даде пример Петков и добави, че искат българските граждани да знаят, че някой ги пази от високи цени. "Нормално ли е да им се вдигнат цените за телефоните едновременно от всички оператори – според мен не е нормално", посочи той.

По думите му, ако направят регулаторите наистина независими и построят тези институции по правилния начин, то разговорът за министри, кой, какво, що, е второстепенен.

"Огромен приоритет в момента на всички нас е влизането в еврозоната", отбеляза Петков.

Според него смяната например на финансов министър месеци преди това е "абсолютно безумна идея".

"Вярвам във визията на Мария Габриел за България, но искаме да сме сигурни, че зад тази визия стоят реалните процеси, по които да имаме тези независими органи, защото българските граждани се интересуват от това", коментира Петков. "Те искат да знаят някой ще ги пази ли от високи цени и от фалшиви новини, ще могат ли да имат справедлив съдебен процес."

Ние преговаряме, с когото трябва, за да си свършим работата, каза Христо Иванов. Той уточни, че до него не е стигала информацията преговорите да са публични, а да бъдат на обичайна среща в парламента. Ще преговаряме с когото изпратят, допълни Иванов и обясни, че няма никакво намерение да взима никакви кресла.

Атанас Атанасов коментира предложените промени от ПП-ДБ в Закона за електронните съобщения. По отношение на съдържанието на медиите по принцип и дали не съществуват дезинформационни линии, трябва да има някакъв механизъм на държавата, не за контрол, а за информиране на обществото кое е дезинформация, каза той.

Попитан кой според него ще бъде служебен министър-председател, Атанасов каза, че няма да има такъв, защото ще има редовно правителство.

Намираме се в процес, в който и двете страни са представили документи и предстоят преговори. Моето желание през цялото време беше тези преговори да се проведат преди 6 март, но това не се случи. Това отговори министър-председателят в оставка Николай Денков на журналистически въпрос относно упреците от страна на Бойко Борисов от Букурещ към това, че е подадена оставка преди да започнат преговорите за предстоящата ротация.  

По думите на премиера в оставка навсякъде се вижда, че администрацията много сериозно е забавила работата си.

"Практически спряха дейностите, свързани с борбата срещу корупцията, назначаването на хората в антикорупционната комисия и в регулаторите", заяви Николай Денков.

Според него всякакви упреци, които се отправят, нямат отношение към желанието тези процеси да се ускорят.

"Не може да чакаме повече с толкова важни неща, като промяната в правосъдната система, антикорупционната комисия и очакванията на хората най-сетне да има справедливост в това, което се случва", изтъкна премиерът в оставка. 

Николай Денков апелира всички да спрат критиките, а да се седне на масата на преговорите утре, както е било обявено. Той добави, че иска ротацията да се случи.

"Тези внушения, че някой е искал избори от наша страна, са напълно неоснователни", заяви Денков.

Министър-председателят е съгласен с твърдението на Борисов, че не трябва да има "премиери-послушковци", но не пожела повече да коментира, защото предстоят преговори.

"Очаквам утре преговорните екипи да се видят заедно и започнат този процес. Всичко друго, което се подхвърля в медийното пространство, пречи", коментира още министър-председателят в оставка Николай Денков.