СИМОНА РУСЕВА

Египетски бомбардировачи атакуват от заранта бази на терористи от "Ислямска държава" (ИД) в Либия. До този момент се съобщава за загинали при въздушните атаки близо 50 джихадисти.

Наказателната мярка е в отговор на брутално обезглавени 21 египетски християни копти, изкарвали прехраната си като гастарбайтери в Либия. Техният автобус е бил отвлечен вчера на път от граничен район към домовете им в Египет.

“Ударени са оръжейни складове и комуникационни централи на ислямистите. Броят на убитите до този момент със сигурност е близо 50 души. Заедно с египетската страна кооридинираме ударите”, обяви по египетската телевизия главнокомандващият либийските ВВС Закер ал Джоруши.

Същевременно Египет настоя за муждународна коалиция в борбата с ислямистите в Либия, както това става в Сирия и Ирак.

Джихадисите качиха миналата нощ в интернет видео под заглавие: “Една написана с кръв вест до нацията на Разпятието”. Покзват се облечени в черно мъже, които придружават по средиземноморското крайбрежие заложниците в оранжеви одежди, каквато е практиката на терористите да обличат жертвите си. До всеки обречен на смърт крачи по един терорист с нож в ръка.

Говорител обявава: “Сега ще потопим ножовете си във вашата кръв”. Следва брутална картина – обезглавяването на християните копти, морето почервенява от кръвта им.

Ислямистите пуснаха снимка и на почервенялото от клането море.

Самите джихадисти се определят като членове на либийския клон на ИД - терористичната ислямистка органицация, върлуваща  в Сирия и Ирак.

Още снощи египетският президент Абдел Фатах ал Сиси заклейми терористичния акт като варварство и изказа дълбоките си съболезнования на близките на “мъчениците на този брутален терор”.

Близките на жертвите са настояли снощи Египет за плати откуп, но до преговори с терористите така и не се стигнало. Това заяви днес епископът на християнската църква на коптите в Германия Анба Дамян.

Дори ръководството на ислямския университет  “Ал Азхар” в Кайро днес заклейми масовото убийство на християни.

“Заявяваме ясно, че такъв варварски акт няма нищо общо с нашата религия, базирана на човешки ценности”, се посочва в съобщение на университета.

Вашингтон също заклейми масовото клане като “отвратителен акт”. Варварството на “Ислямска държава” било безгранично.