Ники Хейли прекрати президентската си кампания, с което откри пътя на конкурента си Доналд Тръмп за номинацията на Републиканската партия. Тя съобщи новината в реч в Чарлстън, Южна Каролина.

"Дойде време да прекратя кампанията си", каза Хейли. "Не съжалявам за това", допълни тя.

Хейли не подкрепи републиканеца в битката му срещу президента Джо Байдън на изборите през ноември.

"По всяка вероятност Доналд Тръмп ще бъде кандидатът на републиканците. Поздравявам го и му желая успех. Желая успех на всеки, който би станал президент на Америка. Страната ни е твърде ценна, за да позволим на различията да ни разделят. (...) Сега зависи от Доналд Тръмп да спечели гласовете на онези в нашата партия и извън нея, които не го подкрепиха. И се надявам, че ще го направи".

Въпреки че получи сериозно финансиране от десни бизнес донори бившата губернаторка на Южна Каролина успя да спечели единствено на първичните избори във Върмонт и Вашингтон, окръг Колумбия. Почти всички останали републикански кандидат-президенти напуснаха надпреварата в самото начало - след изборите в Айова и Ню Хемпшир - и твърдо застанаха зад Доналд Тръмп.

Тръмп: Хейли бе ПРЕМАЗАНА по рекорден начин

Малко преди речта на Хейли, след като "Уолстрийт джърнъл" бе съобщил за намеренията й да се оттегли от надпреварата за Белия дом, Доналд Тръмп ехидно се подигра на нея и на избирателите й в профила си в Truth Social.

"Ники Хейли беше ПРЕМАЗАНА снощи по рекорден начин, въпреки факта, че на демократите по неизвестни причини им бе позволено да гласуват във Върмонт и на различни други републикански първични избори. Голяма част от парите й идват от радикалните леви демократи, такива са и много от нейните избиратели, почти 50%, според социологическите проучвания. На този етап се надявам тя да остане в "надпреварата" и да се бори до края! Бих искал да благодаря на моето семейство, приятели и Великата Републиканска партия за това, че ми помогнаха да създам най-успешния "Супервторник" в ИСТОРИЯТА (откровена лъжа: дори Байдън се представи по-добре от Тръмп във вчерашния изборен ден - бел ред.) и освен това бих искал да поканя всички поддръжници на Хейли да се присъединят към най-великото движение в историята на нашата нация. БАЙДЪН Е ВРАГЪТ, ТОЙ УНИЩОЖАВА СТРАНАТА НИ. НАПРАВЕТЕ АМЕРИКА ВЕЛИКА ОТНОВО!!!"

Байдън към избирателите на Хейли: Тръмп каза, че ни ви иска. Има място за вас в моята кампания

Президентът Джо Байдън, който през следващите няколко седмици ще подсигури необходимия брой делегати, за да спечели номинацията на Демократическата партия, отправи покана към по-умерените избиратели на Хейли.

"Изисква се много смелост, за да се кандидатираш за президент – това е особено вярно в днешната Републиканска партия, където толкова малко се осмеляват да говорят истината за Доналд Тръмп. Ники Хейли беше готова да говори истината за Тръмп: за хаоса, който винаги го следва, за неспособността му да различи правилното от грешното, за малодушието му пред Владимир Путин. Доналд Тръмп ясно се изрази, че не иска поддръжниците на Ники Хейли.

Аз искам да бъда ясен: има място за тях в моята кампания. Знам, че по много проблеми сме на различно мнение. Но на фундаменталните въпроси за съхраняването на американската демокрация, защитата на върховенството на закона, отношението един към друг с уважение и достойнство, съхраняването на НАТО и изправянето срещу противниците на Америка, смятам и вярвам, че можем да намерим обща основа. Всички знаем, че това не са нормални избори.

Залогът за Америка няма как да бъде по-висок. Знам, че демократите, републиканците и независимите са несъгласни по много въпроси и имат устойчиви позиции. Това е хубаво нещо. За това се бори Америка. Но знам и следното: това, което обединява демократите, републиканците и независимите е любовта към Америка". 

Говорителката на Хейли с лаконична реакция

Хейли не е отвърнала на изявленията на Тръмп и Байдън. В Х обаче мнение си позволи да изрази говорителката на предизборния й щаб Оливия Перес-Кубас.

"История за две изявления...", обяви тя, като сподели скрийншот от коментарите на двамата кандидат-президенти.