Боксьорът Тервел Пулев осъди издателя на вестник "Уикенд" за близо 20 000 лева заради клевети, публикувани на страниците на седмичника.

Софийски градски съд постанови "Ню медиа груп" АД да изплати на Пулев 18 000 лв. обезщетение за нанесени неимуществени вреди, претърпени в резултат на "клеветнически и обидни твърдения" в публикация от брой 31 на 3-9 август 2013 г. Освен това компанията ще трябва да плати 1620 лева съдебни разноски, както и натрупаната законна лихва върху обезщетението до момента на изплащането на сумата, считано от 3 август 2013 г.

В материал, озаглавен "Братът на Кобрата - бияч на Таки" се твърди, че родственикът на професионалния боксьор Кубрат Пулев е част от група за рекет, свързана със сочения за наркобос Христофорос Аманатидис по прякор Таки.

В текста се казва следното: "От 2-3 седмици насам Тервел обикаля заведенията на София с тежковъоръжена шпицкоманда от 10-15 човека. Боксьорът и мутрите му всяка вечер навестяват всички оборотни заведения в Студентски град, за да респектират с присъствието си дилъри на ромския бос. До този момент братът на Кубрат Пулев даваше вид, че стои далече от мафията, но очевидно не е устоял на изгодната оферта".

Кубрат Пулев също е намесен: "Тервел Пулев, по-малкият брат на боксовия шампион Кубрат Пулев, замества "достойно" батко си като свиреп представител на столичния ъндърграунд.... е започнал работа като "лейтенант" във възраждащата се наркоорганизация".

Пред съда Тервел Пулев отрече категорично написаното, като се позова на чистото си съдебно минало, на позицията си на служител на МВР, на кариерата си прогресиращ спортист и добрата репутация в обществото. Предоставени са доказателства, че материалът е оказал отражение на по-малкия брат в психологическо отношение. Според иска му написаното го позори и клевети, заради което е настоял за обезщетение от 30 000 лева.

Издателят на "Уикенд" е казал в своя защита, че материалът бил написан в резултат на "журналистическо разследване" и че с публикуването му "се изпълняват функциите на медиите да информират социалната общност". Доказателства обаче не са предоставени. Съдът е преценил, че журналистите на могат да използват правото на свободно разпространение на информация, за да нанасят обиди и клевети.

"Крайно време е издевателствата на жълтата преса над известните личности да престанат, коментира Кубрат Пулев в официалния си фейсбук профил. - Ние непрекъснато се опитваме да изграждаме авторитет, с всяко свое действие работим за положителния имидж на България, а някои хора се опитват да печелят на наш гръб с клевети и измислици. Доволен съм от изхода на това дело, защото ще е за пример и на останалите наклеветени как да си защитаваме името."