Сагата с едното от разменените в "Шейново" бебета през септември 2022 г., има своя изход. На първа инстанция Софийският градки съд присъжда обезщетение от 60 000 лв. на майката и 40 000 лв. на таткото на малката Е.Ш.

По делото се конституирани като ищци още каката - съвсем малка по това време, и дядото на момиченцето.

Уникалният казус

След две паралелни раждания на 13 септември в "Шейново", около три месеца по-късно хората започват да се усъмняват, когато бебенцето им поотраства.

На 16 декември 2022 г. излиза окончатено тестът, че те не са родители на "детето си". На 13 януари 2023 г. се извършва размяната – извънсъдебно.

Поради изпитания „изключителен стрес“, както и Клуб Z писа, бащата и майката завеждат искове за по 120 000 лв. всеки, а дядото и каката – по 30 000 лв.

В съда става ясно че Втора специализирана гинекологична болница за активно лечение "Шейново" ЕАД оспорва най-вече размера на исковете на двамата родители, и въобще оспорва правото на искове на каката и дядото.

И те, и застрахователят твърдят, че „инцидентът не бил променил житейския ритъм на родителите“. Дори и те обаче не твърдят, че е възможно децата да са разменени другаде, а не в болницата.

Съдът няма съмнения каква е причината да се стигне до тази ситуация:

Според Констативен протокол за извършена проверка от 4 януари 2023 г., при изписването и на двете деца старшата акушерка не е сравнила номерата на майката и детето, съгласно изискването устройствения правилник на неонатологията на самото лечебно заведение.

Дежурната медицинска сестра, която била съвсем отскоро на работа – от 9 септември 2022 г., пък вече е напуснала.

Ето какво още пише в мотивите на решението:

"З. (майката) непрекъснато плачела. Осъзнали, че три месеца са гледали чуждо бебе. Към този момент се виждало, че детето било много мургаво. Дотогава се чудели дали няма някой дядо, който да е бил по-мургав. Семейството били светли хора (светла кожа и руси коси). По-късно установили кои са другите родители."

Родителите станали по-дистанцирани един към друг, отдръпнали се от приятелите си – доказват още техните свидетели.

Семейството прилага и съдебно-психологическа експертиза.

А съдът признава:

"Допълнителен негативен фактор за техните болезнени и травматични преживявания е медийният интерес, който е свързан със значителна активност, възприемана от тях като нахлуване в личния им живот и форма на тормоз. Родителите имат потребност да получат реално съдействие за разрешаване на проблема и да запазят анонимност, а получават точно обратното - липса на бързи и ефективни действия от страна на институациите, които да доведат до разрешаване на ситуацията, а същевременно огромен медиен интерес, чрез който се нахлува в личното им пространство и неприкосновеността на най-интимните им чувства."

Съдът е категоричен, че и към настоящия момент - много след научаването на факта за размяната и след размяната на децата, те продължават да имат ясни и отчетливи симптоми на емоционално страдание.

Осъжда "Шейново" по чл. 49 от Закона за задълженията и договорите:

"Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа…“ и т.н.

В акта се признава, че макар двете фамилии да са предизвикали съчувствие у персонала, последвалата размяна „не минава съвсем спокойно, с оглед емоционалната връзка и на двете майки“.

Така решението на първата инстанция е 60 000 лева за майката и 40 000 лева за бащата. Казва се, че исковете на останалите двама ищци – дядото и малката сестричка, са допустими, но неоснователни.

Интересно е, че съдията си е направил труда да проучи – като изрично посочва, че у нас за пръв път се чува за подобен казус – аналогични инциденти в чужбина.

Така той посочва, че например във Франция е присъдено обезщетение 1 800 000 евро, като грешката е открита след 20 години. Така френска клиника е осъдена да плати 400 000 евро на всяко от разменените бебета – вече възрастни жени – и 300 000 евро на родителите след объркване преди 20 г.

Споменава се и подобен инцидент в Чехия.