Местните данъци и такси вече могат да се плащат онлайн - централизирано през Портала за услуги на Министерството на електронното управление (МЕУ) - www.egov.bg. Тази услуга позволява на физически и юридически лица да покриват своите задължения към почти всички общини в страната без допълнителни такси и комисионни.

Предимствата на тази система са многобройни, особено за постоянно живеещите в България и нашите сънародници в чужбина, изтъкват от МЕУ. С едно плащане гражданите могат да покрият едно или няколко задължения, използвайки дебитни или кредитни карти, издадени в страната или чужбина.

За да използвате услугата, потребителите първо трябва да се регистрират в Единния портал за достъп до електронни административни услуги на МЕУ, като използват едно от следните средства за идентификация:

  • квалифициран електронен подпис (КЕП),
  • мобилен КЕП,
  • ПИК на НАП или НОИ 

След като влязат, те могат лесно да проверят своите задължения в реално време и да предприемат необходимите стъпки за извършване на плащане.

Тази централизирана система предлага няколко предимства за потребителите. Първо, той спестява време и усилия чрез елиминиране на необходимостта от физическо посещение на местната администрация за извършване на плащания. Второ, той подобрява удобството, като позволява на потребителите да управляват своите данъчни задължения от всяка точка на света, стига да разполагат с интернет връзка.

От 1 март 2024 г. Националната агенция по приходите пренасочва проверките за задълженията и плащането на местните данъци и такси към портала на Министерството на електронното управление. Това преминаване към централизирана платформа допълнително ще рационализира процеса и ще осигури по-безпроблемно потребителско изживяване за всички граждани и предприятия.

В заключение, възможността за централизирано плащане на местни данъци и такси чрез портала на Министерството на електронното управление представлява значителен скок напред в цифровизацията на публичната администрация в България. Той предлага повишена ефективност, удобство и достъпност за всички потребители, независимо от тяхното местоположение.