Държавата готви нова "тесла" за българския капиталов пазар. След като плановете за пенсионна реформа изтриха близо 10% от стойността на българските публични компании, сега наред са и дружествата, които инвестират в недвижими имоти - т.нар. АДСИЦ-ове.

Според промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи от 1 май дружествата, които притежават земеделска земя и сред собствениците си имат офшорки или лица от страни извън ЕС, ще трябва да плащат глоби от по 100 лв. на декар, като ако въпросните собственици не ги напуснат, санкциите се утрояват.

На пресконференция днес работодателски организации, пенсионни фондове и браншови организации поискаха да бъде променен законът, защото публичните компании няма как да проверяват кой купува техните акции и така индиректно става собственик на земя.

Според изпълнителния директор на Българската фондова борса Иван Такев пазарната капитализация на публичните компании, които притежават земеделска земя, възлиза на 1,5 млрд. лв., което е около 21% от стойността на основния борсов пазар.

"При притежавани 500 хил. декара общият размер на глобите, които биват налагани от този закон, означава първоначално да се плати глоба от 50 млн. лв., а в последствие 150 млн. лв., тъй като глобата се утроява след три месеца, ако не е отстранено съответното нарушение", казва Иван Такев.

"Публичните компании са изправени пред перспективата или да затварят бизнеса си, или да продават земя", коментира президентът на ЕЛАНА Финансов холдинг Камен Колчев, който беше и представител на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) на пресконференцията.

Според Любомир Бояджиев, председател на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, заради промените се очаква спад както на цените на земята, така и на акците на публичните компании.

Организациите ще изпратят писма до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, шефовете на парламентарни комисии, омбудсмана Константин Пенчев и политически лидери, за да поискат съдействие за разрешаване на проблема.

Днес поевтиняха акциите на всички борсово търгувани АДСИЦ-ове, като бяха засегнати дори и такива, които в портфейла си нямат инвестиции в земеделска земя. "Софарма Имоти" загуби 5,53%, при "Адванс Терафонд" цените се понижиха с 3,06%, "ФеърПлей Пропъртис" отчете спад с 2,13%, при "Фонд за недвижими имоти България" поевтиняването беше с 0,73%.

Заблежка: Данните са актуални към 15:05 часа.