Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Мохамед бен Сулайем е разследван за предполагаема намеса в състезание от Формула 1 с цел повлияване на резултатите, съобщава Би Би Си.

Според британската обществена медия в доклад до комисията по етика от 2023 г. се казва, че Бен Сулайем е действал, за да отмени наказание, наложено на Фернандо Алонсо от отбора на "Астън Мартин" по време на Гран При на Саудитска Арабия през миналия сезон.

От ФИА отказват коментар по случая докато тече разследването.

Мохамед бен Сулайем се е обадил на шейх Абдула бин Хамад бин Иса Ал Халифа, вицепрезидент на ФИА за Близкия изток и Северна Африка, който е бил на пистата. Босът е настоял пред своя подпичен за отмяна наказанието на Алонсо.

Премахването на санкцията от 10 секунди на бившия световен шампион, наложено за работа, извършена по неговия болид, докато той изтърпяваше предишно наказание от пет секунди, го класира в челната тройка зад пилотите от "Ред Бул" Серхио Перес и Макс Ферстапен.

Последвалото решение все пак за налагане на санкцията свали испанеца на четвърто място в подреждането.

Разследването срещу Мохамед бен Сулайем идва на фона на нестихващия скандал с шефа на "Ред Бул" Кристиан Хорнър. Служителка на тима световен шампион обвини британеца в сексуален тормоз, изразен в опити да я склони да прави секс с него - с текстови съобщения, снимки и т.н.

Засега австрийският отбор опитва да тушира скандала, но напрежението остава. Хорнър бе на старта на сезона в Бархейн, при това придружен от съпругата си - певицата Джери Хелиуел. Тимът спечели двойна победа, като Макс Верстапен триумфира убедително.

Въпреки това неговият баща и бивш пилот - Йос Верстапен, призова Хорнър да се оттегли, в противен случай рискува да "взриви" отбора.