България да започне прилагането на схеми за т.нар. хуманиратен прием - да дава убежище на бежанци, които са потърсили такова в дипломатическите мисии, а не след като нелегално са преминали зелената граница.

Такъв призив към страната ни отправи Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН). 

"Апелираме да се създадат облекчени режими, за да не са изправени хората пред риска да сложат живота си в ръцете на каналджии. В момента в Аржентина и Бразилия има такъв хуманитарен режим, при който във всяко едно посолство на съответната държава отива например сирийски гражданин със своя паспорт и казва: аз имам нужда от закрила, имам нужда от убежище и тогава властите издават на този човек хуманиратна виза", заяви говорителят на ВКБООН за България Борис Чеширков пред Нова тв .

Подобни програми действат и в Англия и в Ирландия.

"За жалост в момента България не участва в схеми за предоставяне на хуманитарен прием", посочи в заключение Чеширков.

Конкретен повод за апела му стана случаят отпреди няколко седмици, при който група сирийки, които се опитаха да преминат легално през ГКПП-то не бяха допуснати. Оказа се, че са попаднали в Параграф 22 - искат да влязат по каналния ред и да потърсят убежище у нас, но това не може да стане, защото нямат визи.

Тогава сирийките носеха със себе си преведена и легализирана част от стенограма от едно от заседанията на Министерския съвет. На заседанието премиерът Бойко Борисов обяснява защо е нужна оградата по цялото протежение на границата с Турция - за да се възпре нелегалната имиграция и търсещите убежище да се насочат към ГКПП-тата, а не да преминават опасния терен с помощта на трафиканти.

Тогава Борисов даде заявка, че нито един бежанец, потърсил помощ на контролните пунктове, няма да бъде върнат.