Израелската армия представи план за "евакуация" на мирни граждани от "бойните зони" в ивицата Газа, обяви в изявление кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху, цитирано от БТА. 

Съобщението беше направено преди очакваната израелска офанзива в Рафах - пренаселен град в южната част на палестинската територия, наричан от Нетаняху "последната крепост" на ислямисткото движение "Хамас".

Миналата вечер израелските военни съобщиха, че на кабинета е бил представен "план за евакуация на населението от районите на бойните действия в ивицата Газа и предстоящия оперативен план". Одобрен е и план за предоставяне на хуманитарна помощ на ивицата Газа, "за да се предотврати мародерството в северната ивица и други райони", се казва в съобщението. В краткото съобщение не бяха дадени никакви подробности. 

В съобщението на израелските военни не се споменава изрично Рафах, където са струпани 1,5 милиона палестинци, търсещи убежище от сраженията в други части на изолираната крайбрежна зона. Нетаняху иска бързо да стартира военна офанзива в Рафах въпреки продължаващите преговори за прекратяване на огъня. Той заяви през уикенда, че ще свика кабинета в началото на седмицата, за да бъде разрешен оперативният план, отбелязва ДПА.

В международен план планираната офанзива срещу град Рафах, който е препълнен с бежанци, е силно критикувана. Дори съюзници като САЩ призовават Израел да прояви сдържаност. Въпреки това Нетаняху е твърдо решен да премине към настъпление в Рафах. Премиерът многократно е подчертавал, че ще бъде невъзможно да постигне военната си цел за елиминиране на "Хамас", ако в Рафах останат четири батальона на групировката.