Повече от 400 души са задържани по време на демонстрации в 32 руски града след смъртта на Алексей Навални, най-известния критик на президента Владимир Путин, съобщи правозащитната организация "ОВД-Инфо", цитирана от Ройтерс и БТА.

Това е най-голямата вълна от протести, предизвикани от политически събития в Русия, от септември 2022 г. насам, когато повече от 1300 души бяха арестувани по време на демонстрации срещу "частичната мобилизация" на резервисти за войната в Украйна.

Навални, 47-годишен бивш адвокат, почина в петък след разходка в арктическата наказателна колония "Полярен вълк", където излежаваше 30-годишна присъда, съобщи затворническата администрация в Русия. 

"ОВД-Инфо", която информира за свободата на публичните прояви в Русия, каза, че най-много са арестуваните в Санкт Петербург и Москва, където подкрепата за Навални традиционно е силна. Към 20 часа местно време вчера повече от 200 души бяха задържани в Петербург.

Руските държавни информационни агенции, които са под пълен контрол на Кремъл, не съобщават за демонстрациите. Няма репортажи за стотиците хора из Русия, които са продължили да се противопоставят на властите и да полагат цветя пред импровизирани паметници на Навални. 

Смъртта на Навални лишава опозицията в Русия от нейния най-известен лидер в момент, в който Путин се готви за президентските избори през март, на които се очаква да си подсигури оставането си на власт до поне 2030 година, отбелязва Ройтерс.

Кадри, заснети вчера от агенцията в Санкт Петербург, показват как десетки хора се събират пред паметник на жертвите на репресиите. Протестиращи положиха цветя и свещи, някои пееха химни, а други се прегръщаха със сълзи в очите. 

"Много ми е жал за него и за страната ни", каза 83-годишна жена, която не пожела да каже името си. 

Репортер на Ройтерс заяви, че малко по-късно на мястото са били арестувани около 30 души. 

Хората продължават да полагат цветя

"ОВД-Инфо" съобщи за арести и в по-малки градове в Русия, сред които и граничният Белгород, където седем души бяха убити в четвъртък при украински удари. 

Онлайн изданието СОТА заяви, че в Луганск, украинска територия, която в момента е под руски контрол, жители са положили цветя в памет на Навални пред паметник на жертвите на съветския лидер Сталин. В друг град цветя бяха положени пред паметник е чест на героите от Руската революция в началото на 20. век. 

"Въпреки опитите на властите да махнат цветята хората продължават да полагат още", съобщи СОТА. 

Кадри на Ройтерс от Москва показват служители на правоприлагащите органи, които бутат хората на земята в снега, близо до място, където има оставени цветя и писма, с които да изразят подкрепата си за мъртвия опозиционен лидер.

"В полицейските участъци може да има повече задържани, отколкото пише в публикуваните списъци, заяви "ОВД-Инфо". - Ние съобщаваме само имената на хората, за които имаме сигурна информация и чиито имена можем да публикуваме". 

Ройтерс не може да потвърди броя на задържаните руснаци, а полицията отказа да коментира въпроса.