С наближаването на американските президентски избори и успехите, които жъне Доналд Тръмп на предварителните избори за номинацията на републиканците, пред Демократическата партия все повече стои въпросът дали Джо Байдън все пак да остане неин кандидат за президент. Редица американски издания разглеждат хипотезите за възможното избиране на алтернативен кандидат за изборите през ноември.

Байдън би могъл сам да се откаже

На този етап няма как да става дума за друг кандидат, който да спечели предварителните избори, пише американското издание “Политико”. Сроковете за излъчване на такъв вече изтекоха на много места, а на други това ще стане в съвсем близко бъдеще. Единственият кандидат, който се опита да постави въпроса за смяна на Байдън - Дийн Филипс, беше на практика остракиран от партията затова, че въобще повдигна темата.

Остават единствено два варианта - Байдън да се окаже неспособен да приеме номинацията или сам да се откаже от нея. „Американският президент е горделив и едва ли ще е лесно да бъде убеден да предприеме сам стъпката“, пише “Политико”, но прогнозира, че това все пак не е невъзможно. Байдън би могъл да обяви, че се отказва от номинацията след края на предварителните избори и преди конгреса на партията през август, когато демократите трябва официално да обявят номинацията. Така ще се отвори прозорец между юни и август, в който демократите евентуално да изберат нов кандидат.

Ако Байдън се откаже чак след като официално е обявен за кандидат на демократите, това ще създаде по-сложна ситуация. Тогава председателят на Националния комитет на Демократическата партия ще трябва да свика извънредно заседание на комитета, който включва около 500 членове, обяснява NBC News. Поне на хартия е необходимо само обикновено мнозинство от присъстващите, за да се избере нов кандидат за президент и вицепрезидент. Но този процес вероятно няма да премине гладко и ще бъде придружен от задкулисни дрязги и обществен натиск.

Ако обаче мястото се освободи малко преди изборите през ноември, това може да породи конституционни, правни и практически проблеми. Наред с другите проблеми, бюлетините обикновено се печатат доста преди изборите и може да се окаже, че няма как да бъдат променени навреме.

Камала Харис или друг кандидат?

Най-трудният въпрос при такова развитие на събитията ще бъде свързан с вицепрезидентката Камала Харис, пише “Политико”. Делегатите от Демократическата партия, които са подкрепили Байдън, не са длъжни непременно да издигнат нея. Харис няма висок рейтинг сред избирателите. От друга страна партията ще се постави в друга рискова ситуация, ако отблъсне чернокожите избиратели, отказвайки се от Харис.

Вицепрезидентката Камала Харис би била най-естественият наследник на Байдън, но има и други потенциални кандидати, пише “Файненшъл таймс” - губернатори на щати като Гретчън Уитмър от Мичиган, Анди Бешиър от Кентъки или дори Гавин Нюсъм от Калифорния също биха били възможни претенденти.

Организирането на президентска кампания в толкова късен момент, би било обаче огромна авантюра. За тези кандидати може би ще е по-добре да изчакат до надпреварата през 2028 г., за да решат дали да се кандидатират за Белия дом.

Подобен прецедент вече има

През 1968 г. Линдън Джонсън се отказа от номинацията през месец март и остави съперниците си от Демократическата партия да се борят за кандидатурата, припомня “Файненшъл Таймс”. Хюбърт Хъмфри, неговият вицепрезидент, трябваше да се изправи срещу Робърт Ф. Кенеди, който обаче беше убит през юни същата година. Хъмфри беше номиниран по време на размирния конгрес на демократите в Чикаго, а след това загуби от Ричард Никсън на изборите. Тазгодишният конгрес на Демократическата партия също ще се проведе в Чикаго.

Байдън в момента е с извънредно лоши позиции. Той навлиза в годината на изборите с най-ниския рейтинг на одобрение от всички действащи президенти в най-новата история на САЩ. Социологическите проучвания показват, че той изостава и от Тръмп.

Притесненията относно възрастта му са широко разпространени сред избирателите, дори и сред собствените му съпартийци. Към тях се добавиха и някои неизяснени въпроси, повдигнати в доклада на специалния прокурор Роберт Хър за нерегламентираното използване на секретни документи от страна на Байдън. Прокурорът определи президента Джо Байдън като "добронамерен възрастен човек с лоша памет" и "намалени способности”, припомня “Политико”.

"Дойче веле"