„Срещу руския президент Владимир Путин има заповед за задържане от Международния наказателен съд (МНС). Надяваме се нашите турски партньори да знаят за това“, заяви днес Петер Стано – говорителят на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Той коментира очакваното на 12 февруари посещение на Путин в Анкара. Руският президент ще се срещне с турския си колега Реджеп Ердоган.

Клуб Z попита Стано дали Европейската комисия очаква турските власти да арестуват Путин при пристигането му.

„Не става дума за нашите очаквания. Заповедта на МНС е задължителна за всички държави, които са страни по него. Това означава за всички държави, ратифицирали Римския статут“, отговори „гласът“ на европейската дипломация.

Турция обаче не е сред страните, подписали Римския статут. Тя е кандидат-член на ЕС и по тази причина върху нея се оказва натиск да го направи. Но никой не е в състояние да я задължи на тази стъпка.

„Казваме, че това, което трябва да направим, е да подкрепим Украйна в нейната самоотбрана. Когато става дума за усилията за мир, най-добрата основа, която е международно призната и която се обсъжда понастоящем, е украинската формула за мир“, допълни Петер Стано.

Той също така изрази надежда Турция да има предвид, че досега Кремъл не е предприемал правдоподобни действия за мирно решение в Украйна.

„Всички виждат колко може да се вярва на подобни руски инициативи“, добави той.

И припомни, че Турция е изиграла важна роля за действието на зърнения коридор през Черно море, докато той все още не е бил закрит.

Междувременно Европейската комисия и Международната финансова корпорация (МФК) – част от Групата на Световната банка, подписаха споразумение за гаранция за отпускането на 500 милиона евро инвестиции в частния сектор на Украйна. Те трябва да помогнат за възстановяването на страната. Сред секторите, които ще бъдат подпомогнати, са основните инфраструктури, производството на стоки, насърчаването на декарбонизирането, съхраняването на поминъка и др.