Американският държавен секретар Джон Кери предупреди руския си колега Сергей Лавров, че е възможно да бъдат изчерпани дипломатическите пътища за решаване на кризата в Украйна, предаде Си Ен Ен.

Това стана ясно след телефонен разговор между двамата в събота.

По-нататъшни стъпки на Москва за присъединяване на Крим и увеличаване на военното присъствие на полуострово и в други украински региони не оставят никакво пространство за дипломацията, каза Кери. В сайта на руското външно министерство обаче е написано, че първите дипломати на Москва и Вашингтон се разбрали да поддържат "интензивни котнакти" за Украйна.

В събота американският президент Барак Обама разговаря по телефона с държавните глави на трите прибалтийски бивши съветски републики - Далия Грибаускайте на Литва, Андрис Берзинш на Латвия и Тоомас Хендрик Илвес на Естония. Обама ги уверил, че САЩ остават верни на съглашенията в рамките на НАТО и са готови да поддържат демокрацията в трите страни, които са членки на пакта.

Същевременно стана ясно, че американските войски са готови да подкрепят НАТО, ако кризата в Украйна ескалира. В случай на нужда американската армия ще използва военна сила. Това е заявил председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси, съобщи на сайта си Атлантическият съвет.

"Опитваме се да кажем на Русия да не ескалира още повече нещата в Източна Украйна и да създаде условия за някакво решение в Крим. Във военен аспект обаче отправяме послание до нашите съюзници от НАТО", заяви Демпси в интервю за телевизия Пи Би Ес.

Запитан дали е възможна военна намеса на САЩ в украинската криза, той отговори: "Мисля, че въпросът заслужава според развитието на ситуацията да бъде разглеждан и преразглеждан отново и отново. Не бива обаче да забравяме своите договорни ангажименти пред съюзниците си от НАТО. И аз ги уверих, че ако бъдат засегнати договорните ангажименти, ние ще отвърнем."