Украинският президент Володимир Зеленски се готви да смени главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни, предаде "Файненшъл таймс".

В понеделник държавният глава предложил на генерала нова роля като съветник по отбраната, но генералът отказа, твърдят четирима души, запознати с разговорите. Двама от тях посочват, че Зеленски дал да се разбере на Залужни, че независимо дали ще поеме ролята, той ще бъде отстранен от сегашната си позиция.

В понеделник вечерта множество медии в "Телеграм" съобщиха, че Залужни вече не стои начело на украинските войски. Военният командир обаче отказал и така по-късно говорителят на Зеленски, Сергей Никифоров, и министерството на отбраната отрекоха съобщенията за уволнението.

"Уважаеми журналисти, веднага отговаряме на всички: Не, това не е вярно", написа министерството в канала си в "Телеграм", без да предоставя допълнителен контекст. 

Четиримата източници обясняват, че заради възникналата медийна буря и последвалото опровержение отстраняването на Залужни може да бъде отложено за известно време.

Предложението на президента за нова роля на генерала идва след месеци на спекулации за съдбата му, подхранвани от съобщения за напрежение между двамата мъже. Техните обтегнати отношения излязоха наяве през ноември, след като силно рекламираната контраофанзива на Украйна не успя да постигне амбициозните си цели и да върне загубена територия в южната част на страната, камо ли да прекъсне сухопътния мост на Русия към Крим.

В интервю за "Икономист" Залужни призна, че войната е стигнала до "задънена улица", което накара кабинета на президента публично да го критикува за използването на термина.

Отстраняването на Залужни би предизвикало недоволство сред военните и гражданското общество на Украйна. Според проучване, публикувано през декември, 88 процента от украинците твърдят, че вярват на Залужни срещу 62 процента, които разчитат на Зеленски.

"Това ще има много, много негативно въздействие върху морала на армията", каза украинският военен историк Михайло Жирохов пред киевското радио NV, който добави, че смята слуховете за "измислица".

Смяната на Залужни може също така да изнерви западните партньори на Украйна, особено военните служители, които са работили в тясно сътрудничество с генерала през последните две години, за да разработят стратегии на бойното поле. Войната е в критична фаза - Киев очаква да види дали ще получи военна и финансова помощ на стойност милиарди долари от САЩ и ЕС.

Нито един от източниците не знае кой ще го замени на отговорния пост.

Възможни кандидати са Александър Сирски, командващ сухопътните сили на Украйна, и Кирило Буданов, ръководител на дирекцията на военното разузнаване на страната. И двамата са близки на Зеленски.

Четиризвезден военен от кариерата, наричан от почитателите „железния генерал“, 50-годишният Залужни, беше назначен от Зеленски на поста главнокомандващ през юли 2021 г. Той ръководи операциите на украинската армия от началото на инвазията през февруари 2022 г.

На него се приписва организирането на няколко от военните успехи на Украйна, включително отбраната на Киев в първите дни на инвазията на Русия и успешните контраофанзиви в източната област Харков и южната областна столица Херсон през есента на 2023 г.

По данни на "Файненшъл таймс" Зеленски се е опитвал да държи Залужни, когото разглежда като потенциален конкурент, далеч от общественото внимание и го е заобиколял в ключови моменти от войната, като е давал директно нареждания на подчинените на генерала.