Пионерът в рап музиката Джем Мастър Джей е бил убит през 2002 г. от свой кръщелник и от приятел от детството си, казаха федерални прокурори в съд в Ню Йорк в понеделник, когато започна делото за едно от най-известните неразрешени убийства в хип-хоп музиката, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обвиняемите Роналд Уошингтън, на 59 години, и Карл Джордан младши, на 40 години, заявиха, че са невинни по федералното обвинение в убийството на Джем Мастър Джей, сценичното име на съоснователя на група Run-DMC Джейсън Мизел, в звукозаписното му студио в Ню Йорк.

Мизел е сред пионерите в хип-хоп с колегите си от Run-DMC през 80-те години на миналия век. Успехът му в музикалната индустрия залинява през 90-те години и той започва да продава кокаин, за да финансира музикалната си кариера, каза прокурор при встъпителната си пледоария в районния съд в Бруклин.

Рапърът е 37-годишен, когато е застрелян на 30 октомври 2002 г., скоро след като е получил 4,5 килограма кокаин от дистрибутор, за да ги продаде в Балтимор, сочи федералното обвинение.

Прокурорът каза, че Джордан, кръщелник на жертвата, и Уошингтън, приятел на Мизел, който живеел при сестра му, смятали, че ще бъдат част от апетитна сделка в Балтимор с приход около 200 000 долара и се вбесили, когато Мизел им казал, че няма да участват.

Останали са с празни ръце, каза прокурор Миранда Гонсалес от Ню Йорк. Тя поясни, че затова двамата мъже са се наговорили да убият рапъра.

"Било е засада. Екзекуция. И ще чуете, че е била мотивирана от алчност и за отмъщение", каза тя на съдебните заседатели.

Адвокатите на Уошингтън и Джордан заявиха, че клиентите им не са убили Мизел. Джон Диас, адвокат на Джордан, изтъкна, че прокуратурата разчита на показанията на свидетели, някои от които сътрудничат на обвинението в замяна на смекчаване на присъди по техни криминални престъпления.

Адвокатката на Уошингтън пък изтъкна, че по време на убийството клиентът й е бил алкохолик и е разчитал на Мизел да му осигури покрив. Тя подчерта, че няма доказателства, свързващи Уошингтън с убийството, само "остарели спомени".