Оръжията, които Германия все още не доставя на Украйна, едва ли ще й помогнат, ако Путин нападне страна от НАТО. Това заяви украинскиуят президент Володимир Зеленски в интервю за германската телевизия ARD.

Зеленски заяви, че с канцлера Шолц се разбират все по-добре.

"Впечатлението ми е, че канцлерът е разбрал някои неща по-добре: А именно, че Путин не е просто име, а заплаха, и то не само за Украйна", заяви.

Според Зеленски Шолц усеща, че Русия също се "приближава към Германия". Той не може да предвиди кого първо ще засегне това приближаване - дали Полша или някоя от балтийските държави.

"Но мисля, че федералният канцлер разбира, че съществува такъв риск. И това определено ще е Третата световна война", каза Зеленски.

Той добави, че сега вижда Шолц като "лидер" в Европа - но все още не и като близък приятел. "Все още не съм имал достатъчно време", каза Зеленски. "Но двамата със сигурност ще намерим общ език."

На въпрос дали е разочарован, че Шолц досега е отказал да достави на Украйна крилати ракети "Таурус", Зеленски отговори: 

"Не от Олаф, но от германската политика, която не изигра ролята след окупацията на Крим, която Украйна, Европа и светът заслужават. Като лидер Германия трябваше да принуди Русия да преговаря", продължи Зеленски.

Това обаче се отнася за всички икономически силни държави, допълни той.

Зеленски бе помолен и да коментира изказването на германския военен министър, че Германия трябва да вземе предвид и собствените си отбранителни способности, преди да достави оръжия на Украйна.

"Тогава оръжията едва ли ще ви помогнат. Това е друга война, Русия е напълно различна. Или вярвате, че Украйна е права, тогава ще предприемете всички необходими стъпки, за да ѝ помогнете - или не", каза украинският президент.

Зеленски демонстрира учудващо спокойствие от развитието на политическата ситуация в САЩ. Доналд Тръмп заяви, че ако стане президент, би могъл да сложи край на войната в рамките на 24 часа. Зеленски отговори саркастично:

"Ако неговата формула доведе до мир и това му отнеме 24 часа, тогава ще бъда много щастлив президент."

Той обаче отхвърли предупрежденията за Тръмп: отношенията със САЩ никога не са били по-добри и мнозинството както от демократите, така и от републиканците продължават да подкрепят Украйна. "Затова е малко вероятно политиката на САЩ да зависи от един-единствен човек", каза Зеленски.

Ако обаче САЩ действително се отклонят от подкрепата си, Зеленски призова Германия да се ангажира по-активно: "Германия може да успее да консолидира ЕС", каза той.

Зеленски се изказва и в полза на завръщането на повече украинци в страната, включително с цел възстановяване на страната: "Не става въпрос всички да са на фронта. Въпросът е в справедливостта - тези хора трябва да плащат данъци тук." Въпреки това президентът не пожела да се включи в дебата дали Германия трябва да експулсира украинските бежанци. Това е германски въпрос, каза той, и никой не може да бъде принуден да го направи така или иначе: "Трябва да спазваме нашите закони - точно както в една нормална, цивилизована страна."