Купони за храна са въведени от началото на годината в Кировска област в Русия, пише Нюзру.

Предстои въвеждането им също и в авнотомната република Мордовия и в Уляновска, Саратовска и Омска области.

Любопитното е, че мярката засяга и родния край на пролетарския вожд Владимир Илич Ленин. Той е роден през 1870 г. в град Симбирск, който днес се нарича Уляновск и е областен център.

За връщането на купоните в Русия се говори още от 2008 г. То вече стана факт.

Причина е резкият скок на цените, предизвикан от срива на рублата и западните санкции срещу Русия заради агресията й в Украйна.

Руски икономисти миналата седмица предложиха в цялата страна да бъдат въведени купони. Обществото за защита правата на потребителя "Обществен контрол" се обърнало по въпроса с писмо до правителството на Дмитрий Медведев. То настоява да бъдат подкрепени социално незащитените слоеве на населението, които най-много страдат от скока на цените. Те трябва да получат специални купони, с които да се разплаща в магазините. Самите купони ще бъдат финансирани от държавния бюджет.

От "Обществен контрол" предупреждават, че сумите, които руснаците харчат за храна, постоянно се увеличават. Ако преди за това са отивали 36-40 на сто от доходите на хората, след скока на цените за целта ще отиват половината от доходите. А ако тенденцията се запази, до няколко месеца процентите ще станат 60.

За пример организацията дава САЩ, където купонната система действа от 1939 г. "Купонът за продукти представлява електронен талон, който всеки месец бива попълван от държавните бюджетни средства", изтъкват оттам.

Според в. "Комерсант" възможно е като за начало правителството да дава на руснаците с най-ниски доходи по 1000 рубли (13 евро).

Купоните в Русия са въведени за първи път още по царско време през 1916 г., припомня Нюзру. А след Октомврийската революция през 1917 г. те започват да се използват масово.

Съветската власт отменя купонната система през 1935 г. Тя е върната по време на войната през 1941-1945 г., но тогава причините са съвсем разбираеми.

За последен път купоните са въведени за кратко в началото на 90-те г. на ХХ век. Начинанието обаче е отменено окончателно заради преминаването към пазарна икономика и непрекъснатото покачване на цените.