Комисията за контрол над службите за сигурност да се формира според съотношението в числеността на парламентарните групи, а не на паритетен принцип, както е това към момента (и в парламентите назад във времето). Това предложение за промяна в правилника бе подкрепено от правната комисия. Проекторешението за изменение на правилника на НС е внесено от Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и Атанас Атанасов.

Според настоящите правила комисията се съставя на паритетен принцип и се председателства на ротационен. Заради ротацията от началото на тази сесия за неин председател беше избран Николай Дренчев от "Възраждане", известен с репликата си, че има една критика към Путин - че не направил блицкриг в Украйна.

По настоящата уредба за начина на сформиране и избиране на ръководство на комисията, а именно численост на паритетен принцип и редуване на председателството от парламентарните групи, прави комисията неефективна и неработеща, посочват в мотивите си вносителите на предложението. 

"Вносителите трябва да си преработят мотивите", заяви по време на заседанието депутатът Бойко Рашков от "Продължаваме промяната-Демократична България". Според него мотивите са "откровени лъжи".

Рашков, който е предишният председател на комисията, показа на депутатите справка, според която няма случай, в който да не е проведено заседание.

"Ако има седмица, в която не е проведено заседание, причината е удължено заседание на Народното събрание, което е обективна пречка. Няма случай, в който да е изготвен доклад по определен въпрос, който подлежи на разглеждане в зала, и комисията да не го е разгледала", обясни Бойко Рашков.

Преди дни Пеевски, гласувал иначе за паритетния принцип, се обяви против.

"Тази партия, която работи против българските интереси, да оглавява нашите спецслужби, това е ужасяващ пробив в нашата национална сигурност. Председателят на тази комисия има достъп до най-секретна информация в държавата и това никой не го забелязва. Това не мога да го разбера. Това е абсолютна  наша грешка, което го признаваме", заяви Пеевски - повод за над година протести заради избора му за шеф на ДАНС.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че за партията не би било проблем ако загуби това председателско място. Според него "става въпрос за класическа политическа лустрация, която е маскирана с някакви формални евроатлантически аргументи".