Трима членове на Изпълкома на БФС - Емил Костадинов, Румян Вълков и Димитър Георгиев, обжалват пред Софийски градски съд (СГС) вписването в Търговския регистър на Михаил Касабов за и.д. президент на централата на мястото на Борислав Михайлов до конгреса на 15 март.

Това съобщи във фейсбук Георги Градев, който обяви по-рано този месец, че се кандидатира за президент на централата. А още от края на м.г. той и Димитър Бербатов, основният претендент на подалия оставка Михайлов, предупреждаваха, че това е много възможно да се случи. Така бе и вчера, когато гостуваха в тв студия.

Вписването на Касабов бе потвърдено от ТР днес следобед, така човекът, който представлява БФС е именно той, не Борислав Михайлов.

По-късно стана ясно, че към жалещите се е присъединил и отговорникът за националния отбор в ИК Йордан Лечков.

Емил Костадинов, който отказа да е и.д., е вицепрезидент на БФС, като неговото дело е оставено без движение. На този етап не така стои въпросът с жалбите на Румян Георгиев, шеф на Аматьорската футболна лига, и на пловдивския бизнесмен Димитър Георгиев, известен с това, че е приближен на Михайлов. През декември той нашумя със заканата си на заседание на ИК да се кандидатира за президент на БФС, за да може след това "да обжалва до дупка", така Михайлов да останел на власт.

Факт е, че още на въпросното заседание на 6 декември, когато бяха утвърдени датата, дневният ред и залата за конгреса, мнозинството в ИК се обяви против вписване на Михаил Касабов в ТР за и.д., нещо, което законът изисква. Тогава само Петър Величков, "дясната ръка" на Бербатов, гласува "за".

И започнаха процедурни саги в Агенцията по вписванията. От там няколко пъти отказаха за впишат поканата на БФС за конгреса, посочвайки нередности в подадените документи. Така в края на миналата седмица Михаил Касабов подаде документи за вписване и те бяха приети, а днес самото вписване стана факт (виж долу).

Сега обаче жалбите на приближени на Михайлов (и на Касабов съответно) могат да осуетят това. Още по-интересно става поради факта, че СГС отмени решението на ТР за отказ за регистриране на поканата за събранието на 15 март. Жалбата за това бе подадена от името на Борислав Михайлов.

“Отменя по жалба на БФС отказ на длъжностно лице при Агенцията по вписвания, постановен по заявление за обяввяване на акт по партидата на сдружението - покана за свикване на общо събрание (конгрес) на членове на БФС. Указва на Агенцията по вписвания да обяви партидата на БФС покана за свикване на конгрес, който да се проведе на 15.03.2024 година”, гласи решението на СГС.

В поста на Градев пише следното:

"По делото на Костадинов има разпореждане, с което делото е оставено без движение (явно не си е написал грамотно исковата молба; той е известен с грамотността си). Така съдбата на предстоящия конгрес е в ръцете на три достойни жени - съдии в СГС. Разчитаме на тяхната експертиза и морал. Нека да знаят, че обществото знае техните имена и ще следи за тяхната работа под лупа."

Какво следва от всичко това? Коментар на Валентин Маринов, Клуб Z

През есента на 2019 г., когато Борислав Михайлов подаде оставка след расисткия скандал на мача с Англия, Михаил Касабов бе избран за и.д. и вписан в ТР. Тогава нямаше съпротива за това. Дойде обаче пандемията и на два пъти БФС отмени насрочени конгреси. Така година и половина след оставката си, Боби се завърна в "Бояна" и я оттегли.

Нежеланието сега да се мине изцяло по изискванията на закона, всичките тези забавяния и обжалвания хвърлят сянка върху изявеното от Борислав Михайлов намерение да се оттегли, този път окончателно. Ще се проведе ли въобще този конгрес? А ако се проведе, има ли опасност след това от "обжалвания до дупка"?

В предишния случай и политическата обстановка помогна на Борислав Михайлов. Правителството на Бойко Борисов тогава настоя Боби да си тръгне. Поредицата от служебни след това и краткия престой на кабинета на ПП, БСП и ИТН му позволиха да "мине между капките". Дали Михайлов се надява на нещо подобно и сега?

При всички положения изглежда, че вратарят на Четвъртите в света няма да си тръгне просто така. Търси се "аватар" на Боби за наследник, а междувременно се правят процедурни ходове. Ако бъде намерен такъв - идеално (за Михайлов и компания). Това не пречи на "хватките". Ако не - явно ще има "хватки". Много.

За онези, които искат промяна - там е работата, че дотук се сбъдват прогнозите на Бербатов, Петър Величков и Градев, че промяната се отлага. 

Колкото до самата оставка - на конгрес (общо събрание) тя само се приема от делегатите, не се гласува.

Бербатов реагира във Фейсбук: Тотална наглост и брутализъм от страна на Михайловата клика