Външните министри от ЕС обсъждат предоставянето на 5 милиарда евро или повече годишно на Киев в рамките на бъдещия Фонд за подпомагане на Украйна.

Това заяви пред български журналисти в Брюксел нашият първи дипломат Мария Габриел. Тя участва в Съвет „Външни работи“.

В момента България е съпредседател на една от работните групи по този фонд – тази за сигурността на околната среда. Мария Габриел споделила идеята, че по отношение на Украйна ЕС има нужда от подкрепа на т. нар. Глобален юг. И затова тя предложила страни от него да бъдат съпредседатели на тези работни групи. Това обаче трябва да бъдат държави, с които споделяме еднакви ценности и принципи.

Мария Габриел е почти сигурна, че на 1 февруари ще бъде взето решение за подкрепа за Украйна. Тогава ще се състои извънредният Европейски съвет. През декември 2023 г. лидерите на ЕС не можаха да стигнат до това решение заради наложеното от Унгария вето.

Сред главните теми на Съвета бе ситуацията в Близкия изток.

Габриел проведе двустранни срещи с колегите си Саме Шукри от Египет, Айман ал Сафади от Йордания и Израел Кац от Израел.

„За мен като България бе важно да кажа, че оставаме солидарни с Израел и правото му да се защитава срещу терористични атаки, разбира се, в унисон с международното хуманитарно право. Не сме забравили 7 октомври, нито всички заложници, които трябва да бъдат освободени. Но и всички заедно можем да направим така, че да превърнем в приоритет хуманитарната ситуация, когато става дума за живота на невинни цивилни и най-вече децата“, коментира Габриел срещата си с Кац.

И допълни:

„Нека не забравяме – „Хамас“ не е само терористична организация, това е идеология. Затова не бива да имаме илюзии по отношение на средствата, с които можеш да се противопоставиш на такава идеология.“

„ЕС казва много ясно, че сме за освобождаване на всички заложници и за постигане на всички условия, които да позволят да се премине и да се стигне не само до освобождаването на заложниците“, отговори Мария Габриел на въпрос на Клуб Z.

Той бе по повод отказа ан израелския премиер Бенямин Нетаняху да изпълни поставените от „Хамас“ условия, за да освободи групировката заложниците, които все още държи от 7 октомври насам.

Габриел благодарила на Саме Шукри за помощта на Египет, благодарение на която България е била една от първите страни, успели да евакуират своите граждани и членовете на техните семейства от ивицата Газа през пункта Рафа. Габриел ще бъде на посещение в Египет на 10 февруари и очаква да договори нови сфери на сътрудничество. След традиционните области като туризма и транспорта трябва да говорим за възобновяеми енергийни източници и иновации.

Външният ни министър ще пътува и до Йордания в скоро време. На среща с колегата й от арабското кралство двамата са били единодушщни, че единственото решение, което ще доведе до стабилизация и мир в региона, е за две държави. Въпросът е как ще се случи това.

Мария Габриел че попитана и дали България ще участва под някаква форма в мисията на ЕС в Червено море, където йеменските хуси нападат чужди кораби, сред които и наши.

„Не бива да позволяваме на радикални групировки да използват ситуацията в Близкия изток за нови дестабилизиращи действия. Тези действия са свързани с човешки живот. Мен като външен министър и вицепремиер ме вълнуват българите, които са на корабите, да се върнат живи и здрави у нас. Затова смятам, че е важно колегите да знаят, че преди да се вземат решения за каквито и да било операции, първо трябва да се мисли за безопасността и живота на хората, които могат да се окажат в опасност или които вече очакват да бъде намерено решение на ситуацията, в която са“, отговори дипломат номер 1.