Министър-председателят Бойко Борисов поръча тази вечер от Брюксел на парламентарната група на партията си ГЕРБ да гласува против канадидатурата на Димитър Костов за подуправител на БНБ.

Срещу нея се обявиха коалиционните му партньори от Реформаторския блок, посочвайки, че Костов беше заместник-министър на финансите в правителството на Жан Виденов, което вкара България в най-тежката ѝ финансова криза през 1996-97 година, която наложи въвеждането на валутен борд в БНБ.

Борисов описа евентуалния избор на Костов като „по-малко зло“ от това БНБ да остане без подуправител на мястото на освободения Цветан Гунев, който загуби поста си заради обвинение от прокуратурата и пропуски на надзора на Корпоративна търговска банка.

Сегашният управител на централната банка Иван Искров явно не иска да предложи друг кандидат и ключовият пост, свързан с надзора над финансовите институции у нас, може да остане свободен, докато мандатът му не изтече това лято.

След като РБ не иска да подкрепи Костов, ГЕРБ няма да рискува политическия си образ, гласувайки за него евентуално заедно с БСП и ДПС.

„Те не могат да ми прехвърлят само пасиви“, каза той за реформаторите. „Нито Костов ми е някакъв, нито ме интересува, но той е що-годе някакъв специалист“.

Той обаче допусна да промени позицията си, ако реформаторите се съгласят да гласуват за Костов.