Словакия е против приемането на Украйна в НАТО и има готовност да наложи вето, ако възникне подобна необходимост, заяви днес словашкият премиер Роберт Фицо, предаде ДПА.

Той каза пред словашкото радио, че в сряда ще посети Украйна, за да се срещне с украинския си колега Денис Шмигал. Разговорите между двамата премиери трябва да се състоят в град Ужгород, разположен близо до границата със Словакия.

Една от причините за срещата е представянето на нов пакет от помощи за Украйна, но Фицо ще представи ясно словашките позиции, които се разминават с украинските желания.

"Ще им кажа, че ще блокираме присъединяването им към НАТО, защото това няма да е нищо друго, освен основание за Трета световна война", заяви Фицо.

Същевременно словашкият премиер посочи, че правителството му подкрепя приемането на Украйна в ЕС, стига Киев да покрие условията за членство като всяка друга кандидатстваща страна.

Вчера новоназначената министърка на културата на Словакия Мартина Шимковичова разпореди да бъде отменена забраната за културно сътрудничество с Русия и Беларус, съобщи "Дойче веле", позовавайки се на словашкия вестник "Правда", предаде Укринформ.

Документът, подписан на 12 януари и влязъл в сила на 15 януари, отменя забраната, наложена в резултат на руската агресия срещу Украйна.

"В света се водят десетки военни конфликти и според нас артистите и културата не трябва да плащат цената за това", заяви Шимковичова, коментирайки отмяната на забраната.

Забраната за културно сътрудничество с Русия и Беларус е в сила в страната от март 2022 г. във връзка с пълномащабната инвазия на Русия в Украйна. Тя беше въведена от бившия министър Наталия Миланова. Тя заяви, че министерството е заело ясна позиция, осъждаща нахлуването на Русия в съседната държава.

След това Словакия забрани всякакви контакти с културни и художествени институции на двете държави, организации, базирани на тяхна територия, или такива, които имат финансови връзки с публични или частни източници от Русия или Беларус. Освен това беше определен кръгът от лица, на които се предоставя достъп до чувствителна информация за културното наследство. На медиите беше забранено да се позовават на такива пропагандни издания като "Спутник" и "Раша тудей".

БТА