Цената на природния газ в Европа напоследък спадна значително - въпреки че танкерите за втечнен природен газ също не могат да пътуват през Червено море до Европа. Природният газ е по-евтин, отколкото е бил от дълго време: в началото на седмицата цената на природния газ в Европа падна под границата от 30 евро за мегаватчас (MWh) за първи път от почти пет месеца.

Сутринта референтният фючърсен договор TTF с доставка след един месец на борсата в Амстердам продължи да пада и в момента струва 29,45 евро. По този начин цената на природния газ е спаднала с повече от 40 % отпреди една година. В началото на 2023 г. мегаватчасът все още се търгуваше за над 60 евро, а малко след началото на войната в Украйна през 2022 г. на моменти дори надхвърляше 300 евро.

Танкери са атакувани в Червено море

Войната в Близкия изток доведе и до ново покачване на цените на суровините, като в началото на октомври мегаватчас природен газ отново струваше над 50 евро. Продължаващите атаки от страна на бунтовниците хути в Червено море обаче могат да се превърнат в бреме в дългосрочен план, тъй като танкерите с втечнен природен газ от Катар на път за Европа също трябва да преминат през Червено море.

Преди няколко дни танкерите, идващи от Катар, спряха край бреговете на Оман, за да избегнат обстрел. Според информационна агенция "Ройтерс" сега те отново са на път - но датите на пристигане в Европа вероятно ще се забавят. Това обаче все още не се е отразило на по-високи цени на пазарите, главно поради добре запълнените хранилища - всъщност в началото на ноември газовите хранилища вече бяха запълнени на 100 %.

Норвегия вместо Русия

Европейската цена на природния газ се е повишила не само поради добре запълнените хранилища, но и защото Германия и други страни от ЕС са успели да заменят газа от Русия, който представляваше по-голямата част от доставките на газ за Германия преди началото на войната в Украйна.

По-голямата част от газа, внасян в Германия, сега идва от Норвегия: през 2023 г. около 43% от вноса на газ идва оттам, 26% - от Нидерландия и 22% - от Белгия. Това сочат последните данни на Федералната агенция за мрежите.