Промените в Закона за убежището и бежанците не са свързани с нови ангажименти на правителството. Става въпрос за законопроект, подготвен през 2022 г. от междуведомствена работна група към Министерството на правосъдието. Това уточниха от Министерския съвет в официалната си страница във Фейсбук в публикация, озаглавена Факти срещу дезинформацията. 

С наближаването на изборите за Европейски парламент политици, които целят да отклонят България от европейския стандарт на живот, упорито насаждат страх и омраза чрез дезинформация. На прицел е чувството за национална гордост на българите, което авторите на фалшивите новини се надяват да засегнат, заявяват от правителството и допълват, че повод за публикацията е фалшива новина, според която Министерският съвет експресно променя Закона за бежанците, за да може да приема хиляди бежанци, а за да се интегрират в обществото, ще се забрани стихотворението на Иван Вазов - "Аз съм българче!".

От Министерския съвет обясняват, че Законът за убежището и бежанците няма нищо общо с Регламента Дъблин, който засяга връщането на бежанци и в него няма изменения, свързани с обратното приемане на лица, които търсят закрила. Целта на законопроекта е България да постигне съответствие с общите стандарти на Европейския съюз, които засягат международната закрила, обясняват от кабинета и допълват, че с промените ще се подобрят обменът и интеграцията между базите данни на различните държавни органи, като ще се създаде и поддържа "Регистър за чужденците, търсещи или получили закрила на територията на Република България".

Бежанци се интегрират в обществото, на пазара на труда и в образователната система от години. Интегрирането на децата бежанци в училище няма нищо общо със съдържанието на учебния материал.

"Твърдението, че ще се забрани изучаването на стихотворението "Аз съм българче!" в училище, е абсурдно и е показателно за крайностите, до които са готови да стигнат заинтересованите от саботажа на проевропейското правителство, в името на частния си политически интерес", заявяват още от правителството.

И допълват, че "Аз съм българче" е стихотворение, което децата, получили закрила в България, изучават в училище още в първи клас. 

Предложения за промени в Закона за убежището и бежанците, свързани с приемането на България в Шенген, бяха публикувани за обществено обсъждане на 5 януари. Вносител на предложенията е председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Мариана Тошева, която ги адресира до правителството. Основната цел на законопроекта е да въведе препоръките на Европейската комисия за преодоляване на пречките пред присъединяването на България към Шенгенското пространство, като оптимизира производството за международна закрила.

Друга цел, записана в мотивите, е да се осигури въвеждането в действие на временната закрила в България и упражняването на гарантираните от закона права на гражданите, които се ползват от нея. 

Вчера в страницата си във Фейсбук общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера цитира статия, в която според него се иска забраната на Вазовото "Аз съм българче!". Контрера говори и за промените в Закона за убежището и бежанците и изказва теза, че с тях се подготвя България да бъде превърната в мигрантско гето - буфер между Изтока и Запада.

Опровержение и от Министерството на образованието и науката

По-късно и Министерството на образованието и науката опроверга спекулациите за изваждане от учебниците на "Аз съм българче".

Вижте в линка по-долу: