За първи път от 2010 г. насам в Русия е регистрирано увеличение на пациентите, страдащи от алкохолизъм, пише в. „Комерсант“.

Това сочат данните на Росстат – националният статистически институт на страната.

В периода 2010-2021 г. почти двойно е намалял броят на диагностицираните за първи път с алкохолна зависимост. Той спаднал от 100 000 на 53 000 души.

През 2022 г. обаче лекарите регистрирали 54 200 страдащи от заболяването пациенти. От тях 12 900 страдали от алкохолна психоза – остро състояние, съпроводено с халюцинации, промяна на настроението, нарушаване на съня и други симптоми.

Причините са няколко – пандемията от COVID-19, социално-икономически сътресения и засилването на геополитическите противопоставяния, обясняват експерти пред „Комерсант“.

Така например по време на пандемията била нарушена изградената през десетилетието преди това тенденция към намаляване на употребата на алкохол в Русия и свързаната с пиенето смъртност, изтъкват от Министерството на здравеопазването в Москва. Това било предизвикано от стреса заради коронавируса, както и ог факта, че инфлацията изпреварва поскъпването на акцизите върху алкохола.

Същевременно броят на пациентите с алкохолна зависимост може да се окаже значително по-голям от официално обявения, смята Владимир Менделевич от Казанския държавен университет. Той посочва, че много руснаци се обръщат за помощ анонимно към недържавни учреждения и не влизат в статистиката. Голям е и броят на тези, които изобщо не търсят помощ, убеден е специалистът.