"Вносът на електроенергия е не, защото България няма мощности, а защото токът, който произвежда, е по-скъп в определени дни, часове, тогава, "когато другите могат да произвеждат от съответните източници, и тогава на пазара се внася ток, защото е по-евтино."

Това каза премиерът Николай Денков по време на блицконтрола в Народното събрание. Той бе попитан от Драгомир Стойнев от БСП за България защо в началото на януари т. г. сме внесли ток не само от Турция, но и от Република Северна Македония.

Денков уточни, че тече технологично състезание как да бъде произвеждана по-евтина енергия и да бъде създаден този енергиен микс, който да даде възможност на регионите, на държавите, да произвеждат най-евтин ток, конкурентен на пазара.

"България е част от регионалния пазар и трябва по най-бързия и ефективен начин да обнови технологично своите мощности, за да е конкурентна спрямо съседите", подчерта премиерът.

Според него е много важно България да продължи в ускорени темпове да изгражда своя микс от възобновяеми източници, включително хидроенергия, ядрена енергетика. Денков припомни, че този кабинет е подписал договорите за изграждане на два ядрени реактора и е започнал работа по тях, за да може да сме конкурентни на пазара, както е било досега.

"Миналата година България е нетен износител на ток, сигурен съм, че и тази ще бъде така. Нормално е, когато има отворен регионален пазар, в определени дни, часове, да бъдем вносител, това е част от енергийния пазар, който така се развива в целия свят, това е начинът да имаме по-евтина енергия за всички", подчерта Денков.

Според него би имало драма, ако спрем процеса на енергийно-технологично обновление, защото тогава няма да сме конкурентоспособни.

Драгомир Стойнев упрекна кабинета, че не е изпълнил абсолютно нищо по споразумението с българските миньори и енергетици. 

"По споразумението с миньорите и енергетиците е свършено всичко, което може да бъде свършено междувременно. Преди 2 дни имахме среща с тях в Министерския съвет, където им представихме какво сме свършили, ще го представим и на вас в Народното събрание.

Ако има проблем в мините и в държавния ТЕЦ, така ще го кажа, това е ,защото години наред хора лъгаха енергетиците и миньорите, че могат да продължават така, както е било много години наред. Ние сме правителството, което ги покани, обясни, че така не можа да продължава, какви са посоките, в които може да се търси решение, затова успяхме да сключим споразумение, и благодарение на парламента, че се включи в този процес", посочи премиерът.

Един от резултатите е, че България вече получи потвърждение за териториалните си планове, с което ще имаме около 2.4 млрд.лв., които да бъдат използвани точно за тези хора, каза още Денков.