Иранските власти арестуваха 35 души във връзка с атентатите от 3 януари в югоизточния град Керман, съобщи днес министерството на разузнаването, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Министерството посочи, че е идентифицирало един от двамата атентатори самоубийци като гражданин на Таджикистан, влязъл нелегално в Иран на 19 декември. 

Властите заявиха, че информацията за втория атентатор ще бъде предоставена след няколко дни и уточниха, че арестите са били извършени на територията на няколко ирански провинции.

На 4 януари терористичната групировка "Ислямска държава" пое отговорност за нападението, при което загинаха близо 100 души, а 284 бяха ранени, по време на възпоменателна церемония по повод четвъртата годишнина от смъртта на висшия иранския генерал Касем Солеймани, командир на силите "Кудс" на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция. Той бе убит през 2020 г. при удар, нанесен с американски безпилотен летателен апарат край летището в Багдад, Ирак. 

Министерството на разузнаването съобщи, че е идентифицирало самоличността и на главния заподозрян, описвайки го като инициатор на атаките, твърдейки също така, че самият той е изготвил експлозивите, отбелязва Асошиейтед прес.

Атентаторите са извършили две отделни нападения, при първото от които единият от тях се е взривил по време на възпоменателната церемония в град Керман, на около 820 километра югоизточно от столицата Техеран, а 20 минути по-късно вторият е детонирал експлозивите по себе си, докато служителите на спешна помощ и други хора са се опитвали да помогнат на пострадалите при първия взрив. 

Официалната иранска държавна новинарска агенция ИРНА разпространи изявление на министерството на разузнаването, в което се казва, че основният заподозрян, който е планирал атаката, е таджикски гражданин, известен с псевдонима Абдола Таджики. Според ИРНА заподозреният е влязъл в страната в средата на декември, но е напуснал два дни преди нападението, след като е изготвил бомбите.

В информацията на ИРНА се изтъква, че единият от атентаторите самоубийци е идентифициран с фамилното си име - Бозров, като се посочва, че мъжът е бил на 24-годишна възраст и е имал двойно таджикско-израелско гражданство. Той също е пристигнал в Иран, пресичайки югоизточната граница, след месеци на обучение от "Ислямска държава" в Афганистан.

Властите все още се опитват да идентифицират втория атентатор. В своето изявление за поемането на отговорност за нападението "Ислямска държава" идентифицира двамата атентатори като Омар ал Моуахед и Сеиф-Аллах ал Муджахед, отбелязва АП.