Високопоставен европейски политик разказа как бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е предупредил в частен разговор, че Америка няма да се притече на помощ на ЕС, ако бъде нападнат с военна сила, пише "Политико".

"Трябва да разберете, че ако Европа бъде нападната, ние никога няма да дойдем да ви помогнем и да ви подкрепим", е казал Тръмп на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен през 2020 г., според френския еврокомисар Тиери Бретон, който също е присъствал на срещата на Световния икономически форум в Давос.

"Между другото, НАТО е мъртва и ние ще напуснем, ще се откажем от НАТО", е казал още Тръмп според Бретон. "И добави: "и между другото, вие ми дължите 400 млрд. долара, защото не платихте това, което трябваше да платите за отбрана", каза Бретон за напрегнатата среща, на която е присъствал и тогавашният шеф на търговията на ЕС Фил Хоган.

Това не е първият път, в който бившият американски държавен глава изразява негативното си отношение спрямо НАТО. През 2018 г., докато бе действащ президент, той намекна в интервю за консервативния журналист Тъкър Карлсън, че Америка няма да се притече на помощ на Черна гора (най-новата по онова време членка на алианса) в случай на руска инвазия. Ето и обяснението:

"Черна гора е малка държава с много силен народ... Много агресивен народ. Могат да станат агресивни и поздравления, вие сте в третата световна война". 

Бретон не е първият високопоставен политик, който уверява, че Тръмп е изразявал намерения да извади САЩ от НАТО. Бившият шеф на Пентагона Марк Еспър (от администрацията на Тръмп) обяви, че експрезидентът е планирал да оттегли Америка от алианса по време на втория му потенциален мандат.

Днес това ще се случи по-трудно - на 13 декември 2013 г. Сенатът прие закон, с който се забранява на президент да изважда страната от НАТО без изричното разрешение на Конгреса.

Бретон разказа анекдота по време на събитие в Европейския парламент в Брюксел във вторник, само няколко дни преди Републиканската партия да проведе на 15 януари своето събрание в Айова - откриващото състезание в борбата на Тръмп за спечелване на републиканската номинация за връщане в Белия дом. Членовете на партията ще дадат гласовете си за кандидати, сред които са Тръмп, губернаторът на Флорида Рон ДеСантис и бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, които в проучванията на общественото мнение изостават значително от бившия президент.

В Брюксел цари страх от възможността Тръмп да се завърне на президентския пост в САЩ.